Skogsbränder tvingar tusentals att lämna sina hem

Uppdaterad 2022-01-01 | Publicerad 2021-12-31

Tusentals familjer i flera städer i den amerikanska delstaten Colorado tvingas lämna sina hem.

Anledningen är skogsbränder som närmar sig området.

– LÄMNA OMEDELBART, skriver Louisvilles brandtjänstemän i ett uttalande.

Runt 13-tiden lokal tid utfärdade staden Superior i Colorado ett evakueringsmeddelande. I meddelandet skrev myndigheterna att alla personer bör lämna sina hem. Mindre än en timme senare fick befolkningen i den dubbelt så stora grannstaden Louisville samma meddelande.

– Om du är i Louisville, det här är en livshotande situation. LÄMNA OMEDELBART, skriver stadens brandtjänstemän.

I Superior rapporteras flera byggnader och fordon stå i brand, rapporterar USA Today.

Rök från skogsbränderna syns i norra Denver.

Även invånarna i staden Boulder har fått uppmaningen att lämna sina hem om de ser rök eller flammor från sina hem. Anledningen bakom evakueringarna är flera skogsbränder som närmar sig området i över 45 meter per sekund, enligt landets meteorologiska institut.

Kraftig vind misstänks ligga bakom

Myndigheterna misstänker bränderna kan bero på att den kraftiga vinden har lett till att träd har fallit på ett elkraftverk, som i sin tur har exploderat. Bränderna är döpta till Middle York Fire och Marshall Fire.

– Om du ser eld, evakuera. Åk österut eller norrut men lämna omedelbart, skriver myndigheterna i området i ett uttalande.

En trafikpolis dirigerar trafiken bort från bränderna.

Flera vägar har tvingats stängas på grund av den starka vinden och flera lastbilar har vält. Evakueringscenter har upprättats kring området och enligt uppgifter har tusentals människor förlorat strömmen på grund av stormen.

– Ber för de tusentals familjer som evakuerar från bränderna. Starka vindar sprider eldarna snabbt och all flygtrafik är avstängd, skriver Colorados guvernör Jared Polis på Twitter.

Minst 580 hem har brunnit ner i Colorado.

Inga dödsfall – än så länge

Vid 17-tiden lokal tid höll Boulder Countys sheriff Joe Pelle en presskonferens angående bränderna.

– Det har varit en hemsk dag i Boulder County. Vi vet att det är byggnader, både kommersiella och bostäder, som brunnit och gått förlorade. Vi pratar om hundratals byggnader, säger Pelle. Inga dödsfall eller saknade personer hade rapporterats vid tidpunkten för pressträffen. Pelle tillade dock att han inte ”skulle bli förvånad” om flera personer hittas döda eller skadade sett till brandens magnitud.

Mild vinter

Området, även kallat Colorados front range, där den största delen av Colorados befolkning bor hade en extremt mild och torr höst och vinter. Forskare har tidigare varnat för att vädret kan komma att bli mer extremt i området i och med den globala uppvärmningen.

– Det är genuint svårt att tro att det här händer i slutet på december i Boulder, säger klimatforskaren och extremväderexperten Daniel Swain enligt NBC.