96-årig kvinna åtalas för nazistbrott

TT-AFP

Publicerad 2021-10-19

Den anklagades tomma plats i rättegångssalen i slutet av september, när kvinnan inte dök upp. Arkivbild.

I dag inleddes rättegången mot 96-åriga Irmgard Furchner, en tidigare sekreterare i ett tyskt koncentrationsläger, som anklagas för medhjälp till mord på över 11 000 människor.

Furchner flydde undan rättvisan i slutet av september då hon först skulle ställas inför rätta, men greps efter några timmar och släpptes fem dagar senare.

Den här gången dök hon upp i rullstol i rätten i staden Itzehoe i närheten av Hamburg, där åtalet lästes upp. Där framgick att hon åtalas för medhjälp till mord på över 11 000 människor.

Enligt åtalet har hon ”hjälpt och stöttat de ansvariga för lägret i det systematiska dödandet av de som satt fängslade där mellan juni 1943 och april 1945, i sin funktion som stenograf och maskinskriverska på lägerkommendantens kontor”.

Irmgard Furchner är den första kvinna som åtalas för brott kopplade till Hitlerväldet på flera decennier.

Som ung arbetade Irmgard Furchner vid koncentrationslägret Stutthof, som ligger i närheten av Gdansk i dagens Polen. Enligt åtalet dödades runt 65 000 människor i lägret, bland dem ”judiska fångar, polska motståndsmän och sovjetiska krigsfångar”.

Omkring sex miljoner judar dödades under Nazitysklands folkmord 1933–1945. Även bland annat romer, homosexuella och andra för Hitlerväldet misshagliga personer föll offer för den systematiska utrotningskampanjen, vilket gör det sammanlagda antalet offer för Förintelsen mycket högre.