Hemtjänst kör bil utan körkort – sju domar

TT

Uppdaterad 2022-03-24 | Publicerad 2022-03-22

Personal i hemtjänsten kör ibland bil utan körkort. Flera olyckor har hänt, och sju personer har dömts för olovlig körning. Arkivbild.

Anställda inom hemtjänsten kör ibland bil utan körkort. Flera olyckor har inträffat, och på några år har sju personer runt om i landet dömts för olovlig körning.

– Vi är nog lite naiva ibland, säger en tidigare enhetschef på hemtjänsten i Norrköping till Expressen.

I slutet av förra året dömdes en anställd inom hemtjänsten i Norrköping till två månaders fängelse för 44 fall av grov olovlig körning. Kvinnan ansåg att hon körde bil bättre än kollegor som hade giltigt körkort. Domstolen beskrev hennes agerande som ”uppenbart lagtrots”.

– Efter den händelsen ändrade vi rutiner på avdelningen och krävde att man visar upp körkort vid anställningen, säger Karolina Albinsdotter, tidigare enhetschef på hemtjänsten i Norrköping.

Krockade med buss

I januari krockade en hemtjänstbil med en buss i en korsning i Göteborg.

Undersköterskan, som inte hade körkort, misstänks för bland annat vårdslöshet i trafik. Hon riskerar också att få betala mer än 200 000 kronor i skadestånd för den kvaddade bilen. Försäkringen gäller inte om man kör bil utan körkort.

I skånska Höör dömdes en kvinna i fjol för att hon kört bil i tjänsten, trots att körkortet dragits in efter en grov rattfylla. Den olovliga körningen upptäcktes när hemtjänstbilen lämnades in med flera krockskador.

I Borås körde en undersköterska på en gravid kvinna på ett övergångsställe. Kvinnan, som inte hade körkort, pratade i mobiltelefon vid ratten.

Behövde jobbet

I flera fall har de hemtjänstanställda ljugit för arbetsgivaren om att de haft körkort. Motivet var att de behövde jobbet, enligt förhörsprotokoll som Expressen läst.

I samtliga fall som tidningen granskat har den som kört utan körkort förlorat sin anställning.

Följ ämnen i artikeln