Uppgifter: ”Lämnade lugnt platsen före explosionen”

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Mannen som misstänks ligga bakom explosionen i Göteborg beskrivs som en rättshaverist som samma dag som sprängningen inträffade skulle vräkas.

Vittnen har uppgett hur han strax före smällen sågs promenera lugnt från platsen.

– Han gick i lugn och ro när det small, uppger en källa.

Mannen, som är i 55-årsåldern, anhölls på torsdagen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse efter sprängningen i flerfamiljshuset i stadsdelen Annedal i Göteborg tidigt i tisdags morse.

Explosionen var kraftig och orsakade en brand som spreds snabbt. Flera personer fick föras till sjukhus och även de materiella skadorna blev stora.

Ett stort polisuppbåd söker just nu efter den misstänkte mannen som enligt uppgifter till Aftonbladet under sin dag på flykt även ska ha bombhotat en vårdcentral.

Explosionen skedde på Övre Husargatan i Göteborg.

Vårdcentralen spärrades av under torsdagseftermiddagen liksom en adress i Annedal. Båda insatserna uppges ha haft med den eftersökte mannen att göra.

Kallas rättshaverist

Den misstänkte bombmannen beskrivs som något av en rättshaverist.

Vid flera tillfällen har han bestridit olika beslut som rör en anhörig och överklagat dem i rättsliga instanser. Han har även skickat ett stort antal handskrivna brev till olika chefer, beslutsfattare och tidningsredaktioner där han beskriver hur han och hans anhöriga behandlats orättvist.

Under torsdagen genomfördes flera polisinsatser med misstänkt koppling till explosionen.

Samma dag som sprängladdningen detonerade i Annedal skulle mannen, som bott i en av lägenheterna i huset, ha vräkts.

Han hade flyttat in där när en anhörig flyttats till äldreboende men hade då enligt hyresvärden inte betalat hyran på flera månader. Mannen bestred vräkningen och det hela utvecklades till en tvist där till slut Kronofogden stod redo att vräka mannen i tisdags.

Det tros kunna vara ett motiv till gärningen som han nu misstänks för.

Sågs före sprängdådet

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska han ha setts av grannar när han lämnade fastigheten kort innan explosionen.

– Han gick i lugn och ro när det small, uppger en källa.

Så sent som på torsdagen åtalades mannen för att ha ofredat och jagat en person i chefsposition på ett äldreboende där hans mamma bor. Enligt åtalet så uppstod en konflikt mot bakgrund av coronarestriktionerna då äldreboendet stängdes för besök, vilket den nu misstänkte mannen vägrade acceptera.

”Han upplevs skrämmande och lämnar (först) efter att vi kallat på polis”, säger en av boendets anställda i förhör.

Själv nekade han till brott och förklarade händelsen med att han försökt hjälpa sin mamma som ringt honom och varit upprörd.

– Jag ville träffa doktorn för att höra varför hon gör så hemska saker mot mig och XX (mammans namn reds.anm), sa han i förhör.

Den misstänkte mannen

Mannen ska tidigare ha jobbat i Norge.

I ett av hans många brev som Aftonbladet tagit del av beskriver han hur han jobbat för stora skeppsredare i Oslo, London och Monaco. Han flyttade enligt egen utsago tillbaka till Sverige för tio år sedan när han inte längre kunde få jobb i grannlandet.

Väl tillbaka i Sverige och Göteborg hade han även där svårt att finna jobb.

2011 ansökte han om ekonomiskt bistånd på grund av sin situation men fick avslag.

ANNONS