Vittnet: Pences livvakter trodde att de skulle dö

Publicerad 2022-07-22

Vicepresident Mike Pences livvakter trodde att de alla skulle dö under stormningen av Kapitolium.

Flera ringde anhöriga för att ta farväl, uppger ett vittne i kongressförhören i natt.

Samtidigt gick det 187 minuter innan Donald Trump uppmanade sina anhängare att ge upp.

Samtidigt som mobben bröt sig in i Kapitolium i jakt på politiker som svikit Donald Trump i målet att stoppa valresultatet satt presidenten själv i matsalen bakom Ovala rummet och tittade på Fox News.

De uppretade anhängarnas främsta måltavla var vicepresidenten Mike Pence – som Donald Trump hetsat mot strax tidigare i sitt tal innan stormningen inleddes.

PLUS: Trump ville delta vid Kapitolium – slängde sig över ratten

I 187 minuter gjorde Trump ingenting för att stoppa stormningen.

Det är slutsatsen som kommissionen som utreder våldet i Kapitolium kommit fram till. De genomförde sent i natt svensk tid, på bästa sändningstid i USA, sina åttonde öppna förhör.

Mobben bröt sig in i Kapitolium i jakt på politiker som svikit Donald Trump.

Mobben sista hoppet

Nattens förhör, de sista innan kongressens sommaruppehåll, ses som en slags slutplädering i utredningen kring Donald Trumps inblandning i våldsamheterna som inträffade när man formellt certifierade valresultatet i Kapitolium den 6 januari i fjol.

Ansvarig för att övervaka certifieringen i kammaren var vicepresident Mike Pence. Inför den 6 januari hade Trump vid flera tillfällen försökt övertala vicepresidenten att stoppa räkningen av rösterna.

Pence menade att det var mot konstitutionen.

Kommissionen uppger att mobben var presidentens sista hopp att stoppa valresultatet innan det var för sent.

Man riktade i natt in sig på de 187 minuter, tre timmar och sju minuter, då stormningen pågick innan presidenten för första gången uttalade sig om våldet – och då uppmanade sina anhängare att lämna området.

Ledamöterna i kommissionen menar att Donald Trump under denna tid inte lyfte ett finger för att rädda kongressbyggnaden och de politiker som tvingades fly undan mobben.

Pence skulle hängas

– Det fanns ingen oro, ilska, misströstan. Han var inte upprörd av det, säger kongressledamoten Elaine Luria, som ledde nattens förhör, om presidentens sinnestämning under stormningen som han följde på tv.

– Trump misslyckades inte att stoppa stormningen. Han valde att inte göra det, säger Adam Kinzinger, kongressledamot och en av två republikaner i kommissionen.

Nattens förhör direktsändes av de flesta stora amerikanska tv-bolag och man förhörde flera vittnen som jobbade i Donald Trump närhet under tiden för stormningen.

Trumps rådgivare Pat Cipollone uppges ha vädjat till stabschefen Mark Meadows att få presidenten att agera när det rapporterades att mobben skrek om att Mike Pence borde hängas.

Mike Pence.

Ringde anhöriga från gömstället

– Svaret blev att Trump ansåg att han förtjänade det, säger Cassidy Hutchinson, då medarbetare till Mark Meadows.

Pat Cipollone säger i sitt videoinspelade förhör att Trump var den ende i Vita huset som inte ville att mobben skulle lämna Kapitolium.

PLUS: Trump ville delta vid Kapitolium – slängde sig över ratten

Enligt ett anonymt vittne i Vita huset, med tillgång till Secret Service radiotrafik under tiden som vicepresident Mike Pence gömde sig undan mobben, fruktade personer i hans livvaktsstyrka för sina liv så pass att de ringde anhöriga för att ta farväl.

– Det var hemskt att lyssna på, säger han i förhör med kommissionen.

Samtidigt twittrade Donald Trump att Pence inte ”haft modet” att stoppa certifieringen av valresultatet – och anklagas för att ytterligare ökat på hotbilden mot sin vicepresident.

Visade bortklippt material med Trump

Under det tv-sända förhöret visar man också bortklippta delar från det videomeddelande som Donald Trump till sist spelar in, där han uppmanar sina anhängare att lämna Kapitolium.

Han hänvisar där till anhängarna som ”offer” för det ”stulna valet”.

Man visade också bortklippta scener från videotalet som Donald Trump höll dagen efter där han sa att de som begått våldshandlingar skulle få betala för sina handlingar.

Där stannar han upp när han läser ”valet är över” ur det manus som medarbetarna förberett åt honom.

– Jag vill inte säga att valet är över, säger Trump.

Fortsätter i höst

Kommissionens arbete väntas fortsätta i höst. Det är fortfarande oklart om det man kommer fram till komma leda till åtal för Donald Trump eller någon annan i hans närhet.

Ordföranden Bennie Thompson kom dock med en uppmaning till justitiedepartementet, som beslutar om möjliga åtal i frågan.

– Om ingen ställs till ansvar för den 6 januari, för varje del, fruktar jag att vi inte kommer övervinna det pågående hotet mot vår demokrati. Det måste vara hårda konsekvenser för de ansvariga, sa han i sitt öppningsanförande.