Zelenskyj: Tunga vapen från väst har fått effekt

Publicerad 2022-07-09

Ukraina har haft militära framgångar på senare tid tack vare de tunga vapen som landet fått av västvärlden, enligt Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

– Våra försvarare utför smärtsamma attacker, säger han i ett tv-sänt tal.

Följ ämnen
Ukraina

Efter att Ryssland tagit städerna Severodonetsk och Lysychansk har Ukraina nu kunnat pressa tillbaka ryska styrkor tack vare vapnen från väst, rapporterar flera brittiska medier.

Trots tung beskjutning längs frontlinjen i Donetsk har ingen sida gjort något större framsteg, enligt Storbritanniens ministerium.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att vapnen från väst har fått effekt i kriget.

– De tunga vapen som Ukraina fått av västvärlden börjar äntligen få effekt, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i ett tv-sänt tal.

Ukrainsk militär har ryckt fram i två riktningar – i Kherson och i Zaporizhzhia i södra Ukraina. Där uppger de att de träffat några av ryssarnas logistiklager.

– Det västerländska artilleriet som vi fick från våra partners fungerar kraftfullt. Dess precision är verkligen på den nivå som vi behöver, säger Zelenskyj.

Ukrainsk soldat med svenska vapensystemet Carl Gustaf M4 under en övning tidigare i vår.

”Minskat Rysslands potential”

De ukrainska attackerna ska ha tillfogat ”mycket smärta” och ska ha "minskat den ryska arméns offensiva potential avsevärt", menar han.

Ukrainas ministerium har även publicerat en video av vad de menar föreställer de framgångsrika attackerna mot ryska lager i västra Ukraina.

Enligt experter har den västerländska utrustningen varit helt avgörande, men om väst vill undvika ett ”utmattningskrig” som Ukraina kan förlora måste de skicka mer vapen.