Flera döda efter smittoutbrott på äldreboende

Regionen: Kan inte kräva uppgifter om vaccinationer

Uppdaterad 2021-09-23 | Publicerad 2021-09-22

Totalt åtta personer har avlidit efter ett större coronautbrott på ett äldreboende i Överkalix.

Merparten av de boende var dubbelvaccinerade, enligt kommunen som misstänker att smittan har kommit utifrån.

– Det är väldigt tråkigt, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Det var för några veckor sedan som ett utbrott av covid-19 upptäcktes på ett äldreboende i Överkalix kommun i Norrbotten.

Det första fallet konstaterades den 3 september och därefter har ett 30-tal personer, både boende och personal, insjuknat och åtta boende har dött.

Det uppger kommunen i ett pressmeddelande på onsdagen.

Några nya fall har inte upptäckts sedan den 13 september, men regionen och kommunen arbetar nu tillsammans för att förhindra ytterligare smittspridning.

”Oerhört tråkigt”

Bland annat genomförs regelbunden provtagning av både personal och de boende för att hitta smittade som inte visar några symtom.

”Det kommer att fortsätta enligt vårdhygiens rekommendationer så länge behov finns”, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Regionens smittskyddsläkare Anders Nystedt säger att den uppkomna situationen är ”oerhört tråkig”.

”Först och främst förstås för anhöriga men också för de som jobbar i omsorgen och hela kommunen. Men vi måste alla komma ihåg att vi fortfarande är i en pandemi. Och att alla som jobbar med och besöker gamla och sköra måste fortsätta att vara försiktiga – ser till att man vaccinerats och förstås inte träffar de gamla om man har symtom”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Genrebild från ett äldreboende.

Kan inte kräva uppgifter

I samband med det första dödsfallet uppgav Region Norrbotten att det handlade om en ovaccinerad äldre person – något som tillbakavisades av dennes anhöriga.

I pressmeddelandet från kommunen på onsdagen framgår att alla smittade brukare utom en ska ha tackat ja till covidvaccin, och är dubbelvaccinerade.

Vidare skriver man att vaccinationsviljan hos personalen har varit mycket god:

”Men som arbetsgivare kan vi inte kräva in uppgifter om hur enskilda anställda valt att göra”.

Kommunen uppmanar även anhöriga att fortsätta undvika att besöka särskilda boenden för äldre.

”Gör allt vi kan”

Aftonbladet har under dagen sökt socialchefen Jenny Liljebäck.

I en intervju med SVT Nyheter Norrbotten i förra veckan beskrev hon situationen på äldreboendet som ”ansträngd”, framförallt personalmässigt, och uppgav att de gjorde ”allt vi kan för att få bukt med smittan”.

Dock ville hon inte kommentera hur många på äldreboendet som var fullvaccinerade.

– Majoriteten av alla brukare och anställda på äldreboendet är vaccinerade men vi har ingen statistik på vaccinationsgraden. Vi vet inte om det är deltavarianten det handlar om, men vi tror i alla fall att smittan har kommit utifrån, säger hon till SVT.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.