Centerpartiet

Centern vill sänka skatten på el

Av: 

TT

Centern ansluter sig till de partier som vill se en förändring av elskatten. Arkivbild.
Centern ansluter sig till de partier som vill se en förändring av elskatten. Arkivbild.

NYHETER

Centern ansluter sig till de partier som vill se en förändring av elskatten.

Partiet vill också se en ny energiöverenskommelse med mindre fokus på enskilda energislag.

Sedan tidigare har Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna meddelat att de vill slopa elskatten under januari och februari för att underlätta för de hushåll som drabbats hårdast av höga elpriser.

Liberalerna stöttar förslaget och vill se en permanent sänkning av elskatten.

Nu meddelar Centerpartiet att de också vill se en permanent förändring. Skatten på el måste sänkas för slutkonsumenten, vilket ska uppnås genom att kundernas elförbrukning i stället mäts och debiteras per timme som högsta enhet.

– Vi vill långsiktigt sänka skattetrycket. Här behöver man över tid mer kunna styra sin faktura på elpriset. Att ladda sin elbil på natten blir inte lika lönsamt om man har väldigt höga skatter, säger Rickard Nordin, energi- och klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Betalar delvis notan

På kort sikt har regeringen ett eget förslag för att underlätta för elkonsumenterna. I stället för att göra förändringar i elskatten vill man kompensera kunderna genom elnätsbolagen och betala ut pengar baserat på förbrukning under december, januari och februari.

Centerpartiet kan avgöra om det är regeringens förslag som får majoritet i riksdagen eller om det blir förslaget från Moderaterna. Rickard Nordin vill i dag inte säga vilket C föredrar.

– Vi analyserar fördelar och nackdelar med båda förslagen. Det viktiga är att man kan få ut pengarna snabbt, men vi vill fokusera på energieffektivisering.

Nämner inte kärnkraft

C vill också regionalisera fastighetsskatten för elproducerande anläggningar. Pengar som i dag går till staten bör stanna lokalt – till exempel om en kommun har en stor vattenkraftsdamm eller vindkraftspark. Detta för att öka acceptansen hos dem som bor i området för nya investeringar.

– Vi tycker det är rimligt att hela skatten stannar lokalt.

I en debattartikel i Aftonbladet presenterar Nordin och C-ledaren Annie Lööf partiets förslag men nämner inte ordet kärnkraft. De vill också se en ny energiöverenskommelse mellan riksdagens partier.

– Det ska vara mindre fokus på enskilda kraftslag, oavsett om det är vindkraft och kärnkraft, säger Nordin och framhåller att man behöver hitta gemensamma spelregler för alla kraftslag.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Centerpartiet

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Kristdemokraterna

Liberalerna