Apple och Google stäms – barnen dör i skräckgruvorna

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2019-12-17

Barnen dör i Kongo-Kinshasas batterigruvor.

Nu stäms Apple, Tesla och Google i amerikansk domstol – för att ha låtit lönsamheten gå före mänskliga rättigheter.

Mineralen kobolt är helt nödvändig i de litiumjonbatterier som ingår i bland annat smartphones, surfplattor och elbilar. På fem år har världens efterfrågan tredubblats.

Mer än hälften av all världens kobolt finns i Kongo-Kinshasa.

Aftonbladet har i ett tidigare reportage berättat om de fruktansvärda villkoren i landets koboltgruvor. I reportaget mötte vi barn så unga som sju, åtta år, som släpade tunga koboltsäckar. Allt medan deras föräldrar tvingades ner i gruvhål för att knacka fram mineralen för hand – helt utan skyddsutrustning.

På sjukhusets låg en sal med koboltarbetare som skadats i rasen. I bårhuset – de döda.

Organisationen Amnesty International har i två stora rapporter krävt att de stora teknikföretagen tar ansvar för människorättsbrotten i koboltjaktens spår.

Pengar före barn

Nu stäms en rad stora teknikföretag – däribland Apple, Google, Tesla och Microsoft – i Washington DC av 14 familjer till kongolesiska barn som dödats eller lemlästats i gruvorna, genom organisationen International Rights Advocates. Det uppger organisationen i ett pressmeddelande.

Teknikföretagen anklagas för att ha varit införstådda med att kobolten i deras produkter går att koppla till barnarbete. Företagen ska ha valt att maximera sina intäkter i stället för att kontrollera och övervaka sina leverantörsled.

Enligt brittiska tidningen The Guardian är det första gången kongolesiska familjer stämmer världens stora teknikföretag. Familjerna kräver nu ekonomisk kompensation av teknikjättarna.

De kongolesiska familjerna uppger att det var fattigdomen som drev barnen att ge sig ner i gruvorna, för en lön så låg som motsvarande tjugo kronor om dagen.

Tog bort raffinaderier

Några av barnen ska ha arbetat i gruvor som tillhör det brittisk-schweiziska bolaget Glencore. Företaget uppger för The Guardian att man inte köper handbruten kobolt eller tolererar barn- eller tvångsarbete.

Till Aftonbladet skriver Apple:

”För Apple är det väldigt viktigt att på ett ansvarsfull sätt lokalisera de material som används till våra produkter. Vi har lett branschen genom att fastställa de striktaste standarderna för våra leverantörer och arbetar ständigt för att höja ribban för oss själva och för branschen (...) Om ett raffinaderi inte kan eller inte vill uppfylla våra standarder kommer de att tas bort från vår leveranskedja. Vi tog bort sex koboltraffinaderier under 2019. ”

De andra teknikbolagen har ännu inte kommenterat rapporten.

Fotnot: Apples kommentar har lagts till artikeln den 19 december 2019.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag