Turistanstormning i fjällen: Tvingas avliva renkalvar

Uppdaterad 2020-07-19 | Publicerad 2020-07-18

Turismen längs Vildmarksvägen i Stekenjokk har femdubblats i sommar.

Nu larmar områdets sameby och naturbevakare om att renkalvar drunknat och fått avlivas när de skrämts av turister som vill komma nära renarna.

– Det här är det värsta jag varit med om, säger Håkan Berglund, naturbevakare i Västerbotten.

Vildmarksvägen i Stekenjokk beskrivs som ett paradis för dem som söker stillhet, tystnad, älskar naturen och är friluftsmänniskor på region Västerbottens turistsajt.

I år, när fler svenskar semestrar i Sverige, är det inte riktigt den upplevelsen man får om man åker dit.

Situationen kring vägen i år är ett rent kaos, enligt Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

– Vi har haft 580 bilar som kör här per dygn och många slår läger med sina husbilar i parkeringsfickor längs vägen. Det är mer som att åka till storstan att vara i centrala Stockholm än att vara ute på fjället nu, säger han.

Håkan Berglund, naturbevakare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Jagar renar för att ta selfies

Enligt uppskattningar är det fem gånger så många turister här jämfört med ett vanligt år. Den ovanligt stora anstormningen antas ha att göra med att fler svenskar semestrar inom landet på grund av corona.

– Jag har inte sett något liknande under mina år här, det är det värsta jag varit med om, säger Håkan Berglund.

Vildmarksvägen går genom Stekenjokks renbetesmarker där Vilhelmina södras samebys renar går.

Renhjorden, som nu har två månader gamla kalvar, har ofrivilligt blivit en del av turistattraktionen och många människor vill komma nära och ta selfies med de folkskygga djuren.

– När renarna kommer stannar folk sina bilar och tar sig ut för att titta på dem. Folk jagar i princip renarna för att få ta en selfie med de gulliga renkalvarna. Man tror att de är gosedjur, säger Håkan Berglund.

Mattias Blind, ordförande Vilhelmina södra sameby.

Kalvar har drunknat

Och stressen från människor och biltrafik har fått dödlig utgång för renarna, berättar Mattias Bild, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

– De har varit stressade och försökt att ta andra vägar och det har lett till att kalvar drunknat och i andra fall kommit från sina vajor (mammor reds. anm), säger han och fortsätter:

– En del av dem har vi behövt avliva en del för att vajorna har inte vågat sig tillbaka. Kalvarna diar och klarar sig inte länge utan dem. Som ägare blir man frustrerad när man ser att ens djur far illa.

Vid ett tillfälle dog en ren efter att någons okopplade hund gått till attack mot den.

Gränsen är nådd

Nu vädjar både samebyn och Länsstyrelsens naturbevakare till turister att respektera renarna och deras nyfödda kalvar. Håkan Berglund och hans kollegor informerar de dem möter om hur de ska bete sig.

– Egentligen handlar det väl bara om sunt förnuft och försiktighet. Man får ju gå ut på fjället. Men om man ser renar ska man inte ta upp kameran och springa fram och jaga dem så att de måste fly.

Kalvmärkningen pågår just nu.

Situationen för rennäringen har varit svår på många sätt i år. En ovanligt sen vår har lett till kalla temperaturer vid kalvningen i maj och brist på mat. Under den pågående kalvmärkningen verkar det vara fler kalvar än vanligt som inte överlevt.

Exakt hur många det rör sig om vet samebyn inte än.

– Den större delen beror ju inte på turismen, men det förvärrar en redan tuff situation. Vädret kan vi ju inte rå på, men turismen kan man ju styra, säger Mattias.

Men Mattias Blind menar att gränsen för vad Stekenjokk klarar av i form av turism är nådd. Inför nästa år måste antalet besökare regleras, tycker han.

– Bara att det är så mycket trafik skapar problem. Vi har bett om hjälp från Länsstyrelsen, Trafikverket och kommunen. Men den här säsongen är körd för oss, säger han.

Vad har du för budskap till turister i området och de som planerar att åka dit?

– Det kanske låter grymt men: åk hem och stanna hemma. Det är vårt drömscenario även om det är svårt att säga så. Och turistnäringen är såklart jätteviktig här, men nu drabbas vår rennäring, säger Mattias Blind.