Varnade för explosionsrisken för ett halvår sedan

Uppdaterad 2020-08-06 | Publicerad 2020-08-05

Libanons sjukvårdssystem gick redan på knäna och dagen före explosionen avgick utrikesministern i protest mot korruptionen.

Presidenten har försatt landet i undantagstillstånd.

Samtidigt avslöjas att materialet som exploderade inspekterades för ett halvår sedan med domen att det kan ”spränga hela Beirut i luften”.

Libanon har drabbats hårt av kris efter kris med 15 år av traumatiskt inbördeskrig och hamnat i skottlinjen i strider mellan olika länder.

Men enligt flera vittnesmål från beirutbor var gårdagens explosion något som inte går att jämföra med tidigare explosioner i staden.

– Det påminner mig om det som hände i Japan, i Hiroshima och Nagasaki. Under min livstid har jag inte sett den här typen av förödelse, säger Beiruts guvernör Marwan Abboud till CNN.

Minst 135 personer har dött och 5 000 skadats, enligt den senaste rapportern från hälsodepartementet.

”Kan spränga hela Beirut”

Under onsdagen meddelade myndigheterna att landet har försatts i undantagstillstånd, samtidigt som humanitär hjälp är på väg in från andra länder.

Över 2 700 ton av det högexplosiva ämnet ammoniumnitrat orsakade explosionen efter en brand i lagret. Materialet hade konfiskerats och förvarats i sex år. Nu avslöjar en källa till Reuters att materialet inspekterades för sex månader sedan med slutsatsen att ”det skulle kunna spränga hela Beirut i luften”, men att det ändå inte flyttats.

Hamnområdet i Beirut dagen efter explosionen.

Ministerrådet meddelade på onsdagen att alla personer som var ansvariga för lagren i hamnen har satts i husarrest till dess att de ansvariga för explosionen har fastställts.

Libanons president Michel Aoun har i ett uttalande lovat att händelsen kommer att utredas med transparens, rapporterar CNN.

Ett land i ekonomiskt fritt fall

Libanon är under en enorm ekonomisk kris och dras med korruption och stora skulder. Tidigare i år började Libanon förhandla med Internationella valutafonden för att rädda ekonomin, men samtalen har lagts på is.

Ifjol hölls stora protester mot korruptionen i landet. Dagen före explosionen avgick utrikesministern i protest mot just korruption. Kvaliteten på infrastrukturen har kritiserats och strövavbrott på flera timmar om dagen är vanligt. Halva befolkningen lever i fattigdom och arbetslösheten är 35 procent, rapporterar The Guardian.

Coronapandemin har påverkat samhället hårt, med ett sjukvårdssystem som beskrivits som en kollaps. Den senaste tiden har Libanon varit i lockdown och öppnandet befaras ha ökat antalet smittade. Ett par dagar innan explosionen larmade vården om att den inte skulle klara av att säkra vårdbehovet om antalet patienter fortsatte öka.

– Det är ett stort problem och kommer inte att kunna hanteras av sjukvårdssystemet. Det är bortom dess kapacitet, sa iva-läkaren Osman Itani till Arab News.

Allvarliga effekter för importen

Explosionen spås sätta Libanon i en än mer kaotisk kris. Den massiva explosionen i hamnen orsakade enorm förödelse och flera kvarter i närområdet har ödelagts. 60 procent av allt som importeras till Libanon landar i hamnen som nu är totalförstörd, enligt S&P Global.

– Det är huvudartären för den här ekonomin och rör mat, mediciner och nästan allt som importeras, säger Mark Daou, professor på amerikanska universitetet i Beirut till Al Jazeera.

I stället har myndigheter meddelat att trafiken dirigeras till hamnen i Tripoli, norra Libanon i stället. Enligt Beiruts guvernör Marwan Abboud är 300 000 personer hemlösa och det kan det kosta upp emot 26–43 miljarder kronor för att reparera skadorna efter explosionen.

– Mängder av butiker och verksamheter har slagits sönder. Det enda som många människor hade kvar är nu borta. Den här explosionen kunde inte ha kommit mer olägligt, säger Al Jazeeras reporter Zeina Khodr i direktsändning.

Följ ämnen i artikeln