Prins Daniel besökte sjukhuset – 10 år efter operationen

Publicerad 2019-05-30

För nästan exakt tio år sedan fick prins Daniel en ny njure.

Under onsdagen besökte prinsen Karolinska Huddinge och träffade personer som genomgått samma operation.

– Jag har haft tio fantastiska år och är otroligt tacksam, säger prins Daniel.

Prins Daniel, 45, har en medfödd njursjukdom och den 27 maj 2009 genomgick han en njurtransplantation. Det var hans pappa Olle Westling, i dag 74, som gav honom sin ena njure.

– Jag och min pappa har alltid varit tajta. Men det är klart att det här har påverkat, inte bara mig och min pappa, utan även min mamma som var orolig. Vi mår båda bra i dag och jag tror att det här har gjort att vi har blivit ännu mer tajta som familj, säger prinsen.

Besökte patienter

Under besöket på Karolinska Huddinge träffade han tre personer som har fått en ny njure. En av dem,Carolin Cederloo, genomgick en transplantation för knappt fem år sen. Precis som prinsen fick hon sin njure av en familjemedlem, systern Camilla.

– Vi hade en bra relation innan, men det är så klart att det är något speciellt. Det känns som vi har blivit ännu närmre efter operationen, säger Carolin.

Under det korta mötet med Carolin och Camilla diskuterade de och prinsen hur viktigt det är att folk är beredda att donera sina organ.

– Jag brukar säga är man villig att ta emot ett organ, då bör man vara beredd att ge ett, säger prins Daniel.

”Det här är för resten av livet”

Prinsen själv anser att han har haft en enorm tur med sin sjukdom. Han kände att han var sjuk en kort period. Många andra berättar att sjukdomen har smugit sig på och det har gått till en viss gräns. Sen har man blivit väldigt sjuk.

– Jag var väldigt sjuk en kort period, det finns de som är sjuka länge, får gå i dialys och kanske till och med avlider. Jag har haft en otrolig tur. Men från den ena dagen till den andra är det som man får en injektion och blir pigg. Jag har haft tio fantastiska år och är otroligt tacksam.

Hur har det här påverkat livet?

– Det blir rutin, man tar sin medicin som man tar sina vitaminer. Men det är väldigt viktigt att ta den, det finns exempel på dem som slarvat och tror att det fungerar utan medicin. Men det gör det inte utan det här är för resten av livet, säger prinsen.