Miljonbidrag ska förstärka vattenövervakning

TT

Publicerad 2019-07-08

Ytterligare bidragspengar från regeringen ska förstärka Havs- och vattenmyndighetens övervakning av vatten i Sverige. Arkivbild.

Havs- och vattenmyndigheten (Hav) får 40 miljoner kronor av regeringen för övervakning av salt och sött vatten. Bidraget är en höjning från tidigare och pengarna ska användas till att förstärka pågående övervakning, förstärka hanteringen av all data som hanteras samt utveckla och förbättra de metoder som används i dag.

De 40 miljonerna ska bland annat ge en bättre bild av vattenmiljöns tillstånd och göra data mer tillgängligt för forskning och förvaltning, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Hav ansvarar för övervakningen av svenska grundvatten, hav, sjöar och vattendrag. Syftet med övervakningen är att kunna följa förändringar över tid och att kunna beskriva tillståndet i miljön.

Även tidigare i juli fick Hav ett statligt bidrag på 45 miljoner kronor att fördela mellan olika regioner. Pengarna ska förbättra och säkra vattenhushållning, samt ge en bättre tillgång till dricksvatten.

Följ ämnen i artikeln