Lena räddade livet på sitt barnbarn – efter läkarnas fråga

Alice, 7: ”Jag har farmor i magen”

Uppdaterad 2020-02-21 | Publicerad 2020-02-19

Tvååriga Alice riskerade att dö i en svår cancersjukdom.

Då bestämde sig Lena Wennberg, 58, för att rädda sitt barnbarns liv.

– Jag tvekade inte en sekund när läkarna frågade om jag kunde tänka mig att donera en del av min lever till Alice, berättar Lena.

Alice som nu hunnit fylla sju år och börjat skolan brukar säga: ”Jag har farmor i magen”.

Sedan studsar hon runt och är sitt spralliga jag. Så som det ska vara när man är sju år.

Men det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt.

För fem år sedan upptäckte hennes föräldrar att allt inte stod rätt till. Alice mage var knölig. Dessutom verkade dottern hängig och förkyld på ett sätt som gjorde föräldrarna oroliga.

Akademiska sjukhuset fick de mardrömsbeskedet: Alice var svårt sjuk. Hon hade en 10 centimeter stor tumör på levern och 20 metastaser i lungorna.

Mamma Maria berättar:

– Sex läkare kom in i rummet där vi satt. Först förstod jag ingenting. Sedan rasade hela min värld. Jag hörde knappt vad läkarna sa. Det gick inte att ta in att vår älskade dotter var dödligt sjuk.

Kastades mellan hopp och förtvivlan

Alice farmor Lena Wennberg som står familjen nära fick veta samma dag, när svärdottern ringde från sjukhuset.

– Först förstod jag ingenting. Sedan blev jag alldeles förtvivlad och livrädd. Det enda jag kunde tänka var att vi måste rädda henne, säger Lena.

Tiden som följde kastades familjen mellan hopp och förtvivlan.

Den nya vardagen innebar täta kontroller, provtagningar och ständiga samtal med bekymrade läkare. Alice skulle opereras, tyckte hennes läkare på Akademiska sjukhuset. Men läkarkollegorna i Göteborg och Stockholm var tveksamma. De ansåg att Alice var för svag och metastaserna alldeles för många.

Till slut bestämde sig läkarna på Akademiska ändå att göra ett försök.

– De sa att utgången kommer att vara oviss. Men vi ville självklart att de skulle försöka. Alternativet var att Alice skulle få palliativ vård, fortsätter Maria.

Behövde en ny lever

Fem månader efter att cancerbeskedet kastat omkull livet för familjen rullades Alice in för operation. Mot alla odds överlevde hon den första lungoperationen. Och bara en månad senare även den andra.

Farmor Lena som var med på sjukhuset har svårt att sätta ord på vad hon kände när det stod klart att Alice överlevt.

– Man lever i en bubbla. Tanken på att ens barnbarn ska drabbas av en dödlig sjukdom är omöjlig att tänka, säger hon.

Alice hade nu klarat lungoperationerna men faran var långt ifrån över. Nästa utmaning handlade om den stora levertumören. Skulle den gå att operera bort?

Efter vad familjen upplevde som ett ett oändligt antal undersökningar, kom beskedet: det skulle bli för komplicerat att operera bort tumören. I stället fick familjen veta att Alice behövde en ny lever.

Familjen ställdes nu inför en ny utmaning: Hade någon i familjen en lever som skulle kunna passa?

När Lena fick frågan om hon kunde tänka sig att donera en del av sin lever till barnbarnet tvekade hon inte en sekund.

– Jag var bara orolig över att jag inte skulle passa som donator. Det var min enda tanke.

Efter att flera familjemedlemmar testas stod det klart att Lena var en av två som passade som donator.

– Alice pappa, min son, hade också en lever som passade men jag kände att det är bättre att jag donerar. Det var för mycket redan för familjen som det var, kände jag, berättar Lena som informerades om att hon när som helst hade rätt att ändra sig.

Det gjorde hon inte.

Sju år och friskförklarad

Den 8 juni 2016 rullades både farmor och Alice in på en operationssal på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Några timmar senare vaknade de upp i varsitt rum, i samma korridor.

Redan samma dag var Alice uppe och gick i korridoren. Läkarna kunde inte förstå hur hon kunde vara så pigg, så snart efter operationen. Men det var hon. Och den första hon ville träffa var farmor.

– Det var jättebra för oss att vi placerades i olika rum, för då behövde vi anstränga oss lite och gå en liten promenad för att kunna träffas, fortsätter Lena.

När läkarna senare berättade att Alice kropp hade accepterat den nya levern och att alla hennes värden såg bra ut, kunde Lena andas ut för första gången, sedan Alice blivit sjuk.

I sommar har det gått fyra år. Kvar finns ett ärr på Lenas mage, och framför allt: kvar finns Alice.

Alice som nu är sju år och friskförklarad.

– Det min svärmor gjorde för vårt barn är otroligt. Efter operationen var hon sjukskriven i flera månader och hade jätteont. Men hon klagade inte en enda gång. Hon gjorde det för att rädda Alice liv, och det har hon gjort, säger Maria och berättar att farmor och barnbarn-relationen är mycket speciell.

– Dom har ett jättestarkt band till varandra och träffas hela tiden. Alice säger alltid att hon har farmor i magen och farmor utanför magen.