President Trump fördömer inte dödsskytt

Publicerad 2020-09-01

President Trump har rasat mot våldsamheter under proteststormen mot polisövervåld i USA.

Men när egna supportern Kyle Rittenhouse, 17, beväpnade sig och sköt ihjäl två under ett upplopp var han försiktigare.

– Jag antar att han var i en väldigt svår knipa, sa presidenten under en presskonferens.

En våg av protester har skakat USA efter de uppmärksammade fallen av polisövervåld mot svarta amerikaner. Senast i raden är Jacob Blake som sköts i ryggen av polis när han gick in i sin bil i Kenosha i Wisconsin för en vecka sedan efter att ha vägrat att stanna.

Sköt två under våldsnatt

I de efterföljande våldsamma demonstrationerna sköt 17-årige Kyle Rittenhouse ihjäl två personer. Rittenhouse är en Trump-supporter som beväpnad reste till Kenosha från delstaten Illinois för att, enligt egen utsago, skydda lokala företagare från att bli plundrade under protesterna.

Kyle Rittenhouse, 17, med vapnet.

Under en presskonferens på måndagskvällen fick president Trump frågan om han fördömer Rittenhouse handlingar – särskilt som han avfärdat mycket av protesterna som ledda av ”vänsterradikala våldsverkare”.

President Trump valde dock en mer försiktig linje denna gång och kallar det för ”en väldigt intressant situation”.

– Han försökte komma bort från dem. Han ramlade och de attackerade honom väldigt våldsamt. Det är under utredning. Men jag antar att han var i en väldigt svår knipa, han skulle säkert ha blivit dödad, sa Trump under en presskonferens under måndagskvällen enligt Axios.

”Skilda rättssystem”

Det var i tisdags natt i förra veckan som Kyle Rittenhouse kom i bråk med människor som var ute i Kenosha för att protestera mot polisens skjutning av Jacob Blake ett par dagar tidigare. Polis hade då larmats till Blakes flickvän efter ett samtal om ett pågående hemfridsbrott. Blake var också efterlyst för en rad brott, däribland sexuellt ofredande.

Polisens skilda sätt att hantera de bägge männen har upprört många i USA. Kyle Rittenhouse gick med vapnet över ryggen med armarna uppsträckta mot en polispatrull efter sina dödande skott. Ett vittne skrek att han ”precis skjutit folk”, men poliserna viftade bara förbi honom. Rittenhouse greps senare i sin hemstad i Illinois.

– Det är två skilda rättssystem. Den vite 17-åringen sköt och dödade två personer och sköt sönder en annan mans arm på sin väg tillbaka till Antioch, Illinois. Han fick åka hem. De gav den killen vatten och en high five. Min son fick intensivvård och är förlamad från midjan ner, sa Jacob Blakes far i en intervju med CNN.