Japan bistår tyfondrabbade områden

TT-AFP

Publicerad 2019-10-16

Drivved stockas på hög under en bro i staden Marumori i norra Japan. Tyfonen Hagibis drog in över landet i lördags och har kostat ett 70-tal människoliv, stor materiell förstörelse och tvingats tusentals att lämna sina hem.

Japan skjuter till motsvarande 650 miljoner kronor ur landets nödreservskassa för att bistå offer till tyfonen Hagibis. Tyfonen har skördat ett 70-tal människoliv och vållat stor materiell förödelse.

– Regeringen står enad för att bistå de drabbade för att se till så att de så snabbt som möjligt kunna återgå till ett normalt liv, säger premiärminister Shinzo Abe.

Landets nordöstra hörn är värst drabbat och totalt räknar myndigheter med att över 110 000 bostäder lider av återkommande strömavbrott samt är utan tillgång till rinnande vatten. Japan står mellan september och november även värd för rugby-VM där ett antal gruppspelsmatcher ställdes in till följd av tyfonen Hagibis framfart. Myndigheterna räknar med ytterligare skyfall och varnar för jordras och översvämningar.

– Vi uppmanar allmänheten att vara vaksam, säger regeringens talesperson Yoshihide Suga.

Följ ämnen i artikeln