Sommarvärdar 2018

Självupptaget – men ger ödmjukhet över livet

Av: 

Andreas Hansson

NYHETER

Uje Brandelius må verka självupptagen.

Men det har han all rätt att vara i ett krasst prat om en tuff sjukdom.

Ibland är det lätt att bli ödmjuk över livets orättvisor. Samtidigt som en man berättar om sin Parkinson kan man ligga i en solstol och ha det gott medan jubel över en fotbollsmatch ljuder över kvarteret.

Uje Brandelius sommarprat börjar med en provocerande påhittad historia, berättad med den typen av radioröst som är pretentiöst släpig.


Strax därpå erkänner Brandelius att han ljög. Störigt, men kan inte det mesta bli konst ändå, vad är sant och vad är falskt? Och som Uje så syrligt formulerar om hela konceptet Sommar i P1: vem får egentligen prata och vad förväntas man leverera?

44 år gammal rasade hans liv samman vid ett läkarbesök: han hade drabbats av Parkinsons sjukdom. Inte dödlig, men med många läskiga symtom: musklerna blir stela, problem att tugga och svälja, rörelseförmågan minskar, skakningar, talet och sexlusten kan påverkas. Med mera.

Uje Brandelius gjorde en scenföreställning med musik av eländet och som han själv uttrycker det: hans värsta olycka blev hans största succé. Han sålde ut Södra teatern och Dramaten innan föreställningen togs på turné runtom i landet och senaste stoppet är Sommar i P1.


Han delar med sig av Ujemetoden, som hjälpt honom:

  1. Perspektiv: läs böcker och se filmer om de som har det sämre än du: krigsoffer och leprasjuka. Dina problem känns som en fjärt i rymden.
  2. Berätta hur du mår för alla, från killen i baren till svärmor. En jobbig tanke gör mindre ont i munnen än om den får skava i huvudet.
  3. Gör skitmycket saker, då har du inte har tid att må dåligt. Att springa ifrån problemen är en underskattad metod.

Uje Brandelius må kännas en smula självupptagen, som när han läser högt ur sin egen Wikipediasida och undrar om det är allt han är. (Naturligtvis inte.)

Men det vi hör är hans historia, och det är hans sjukdom. Och han delar med sig generöst.

Slutklämmen blir ett enkelt frieri till sambon, mycket på grund av sambolagstiftningen. Och hon sa ja.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app. I morgon sommarpratar Anders Thornberg, rikspolischef.


ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Markoolios hemliga mörker – redan ett klassiskt sommarprat

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2018

Uje Brandelius

Parkinsons sjukdom

Sommar i P1

Frierier