Varnar för ny våg av massutskick – kan kosta 5 000 kr

Publicerad 2016-06-28

Blanketten som en rad småföretagare återigen fått ser ut att komma från en myndighet.

Men i själva verket är det ett avtal, som kostar närmare 5 000 kronor.

Bakom massutskicket står än en gång firman Bolagsupplysningen, som återigen fått en rad anmälningar mot sig.

– Man kände sig fruktansvärt blåst, säger optikern Anders Jönsson från Malmö, som vill varna andra för att returnera blanketten.

På blanketten, som till utseendet ser ut att komma från en myndighet, ombeds man komplettera adress- och kontaktuppgifter till företaget och att returnera snarast.

Men läser man det finstilta framgår att man samtidigt tecknar ett avtal med Bolagsupplysningen och beställer deras ”förtursexponering” för 4 795 kronor.

Bolagsupplysningen, som har sitt säte i Estland, vill inte kommentera utskicket.

Vill uppmärksamma andra

Anders Jönsson, optiker från Malmö, har tidigare returnerat en liknande blankett från Nummerupplysningen, också de med säte i Estland, och har nu också fått utskicket från Bolagsupplysningen.

– Jag vill uppmärksamma andra företag på att inte skriva under det här, säger han.

– Det är utformat för att komplettera uppgifter, men väldigt snabbt får man krav på betalning och inkassobrev från Estland.

Anders Jönsson säger att han bestred betalningen i ett par led och att han nu inte hört av bolaget på ett halvår.

– Man kände sig fruktansvärt blåst, säger han.

”Otroligt många som känner sig lurade”

Anders Jönsson är inte ensam. Flera läsare har hört av sig till Aftonbladet om utskicket och Bolagsupplysningen finns också med på Svensk handels ”varningslista” över oseriösa företag med erbjudanden som kan uppfattas som vilseledande.

Förra året gjordes en samordnad utredning av Bolagsgruppens utskick eftersom anmälningarna blev så många, men förundersökningen lades ner av åklagare.

Anledningen var att det för den som läser lite noggrant faktiskt framgick att man förbinder sig att betala om man skriver under och returnerar blanketten.

Jan Olsson, bedrägerisamordnare vid Stockholmspolisens, säger att detta gör att fenomenet med massutskicken är svårt att stoppa.

– Samtidigt vet jag att det är otroligt många som känner sig lurade och anmäler det här.

Går i vågor

Jan Olsson säger att utskicken gjorts under flera år och att de kommer i vågor. Han säger också att man ska bestrida betalning om man känner sig vilseledd.

– Sedan finns det självklart ett egenansvar i vad man skriver under och man måste vara väldigt uppmärksam som företagare, säger Jan Olsson.

– Men man ska aldrig betala för något man känt sig lurad att ingå.

Bolagsverket, som många lurade hör av sig till i tron att de ligger bakom massutskicket, varnar på sin hemsida för att skriva under och förtydligar att de inte har något samröre med Bolagsupplysningen.

Svensk handel tipsar på sin sajt om hur man går till väga för att hantera bluffaktura som du vill bestrida.

Följ ämnen i artikeln