Plundrare härjar i katastrofregionen – invånare vädjar om hjälp

Räddningsteam avbröt arbete efter sammandrabbningar: Skott har avlossats

Publicerad 2023-02-15

Desperationen växer i de jordbävningsdrabbade områdena I Turkiet.

Från regionen Hatay kommer vittnesmål om hur plundrare bryter sig in i affärer, hem och bilar i jakt på förnödenheter, pengar och värdesaker.

– Regeringen måste skydda våra hem, säger Hataybon Aylin Kabaskal till AFP.

De som överlevt katastrofen i Turkiet och Syrien står nu inför nya prövningar. I den hårt drabbade Hatayregionen vittnar människor om hur plundrare bryter sig in i affärer, bilar och hem i hopp om att komma över förnödenheter, men även pengar och värdesaker.

– Vi kan inte göra mycket eftersom de är beväpnade med knivar, säger Gizem, en räddningsarbetare i staden.

I helgen var polis och militär ute på gatorna i regionens största stad Antakya för att hjälpa till med trafiken, dela ut mat och upprätthålla ordningen.

Turkisk militär patrullerar i Antakya samtidigt som räddningsarbetare letar efter överlevande under lördagen.

”Kan bli ännu värre”

I helgen avbröt räddningstjänsten från Österrike och Tyskland sitt arbete på grund av ett förvärrat säkerhetsläge. Enligt The Guardian tvingades ett dussintal österrikiska räddningsarbetare söka skydd efter att oidentifierade grupper drabbat samman.

– Det kommer fler och fler rapporter om sammandrabbningar mellan olika grupper, skott har också avlossats, säger Stefan Heine, talesperson för det tyska räddningsteamet Isar.

I takt med att bristen på mat och vatten ökar befarar man att säkerhetssituationen kan bli ännu värre.

– Vi följer säkerhetssituationen mycket noga, säger Steven Bayer, operativ chef för Isar.

48 gripna för plundring

Enligt AFP, som hänvisar till turkiska statsmedier, greps 48 personer för plundring under lördagen. Flera skjutvapen ska ha tagits i beslag, liksom kontanter, smycken och bankkort.

President Erdogan har tidigare sagt att den turkiska regeringen kommer att ta krafttag mot dem som begår brott i regionen.

– Vi har deklarerat ett undantagstillstånd. Det betyder att de människor som är inblandade i plundring eller kidnappning ska veta att statens hårda hand är på deras ryggar.

Erdogan under en presskonferens efter att ha besökt ett av de drabbade områdena.

”En mardröm”

Men bland Hatayborna växer rädslan i jordbävningens spår. Aylin Kabaskal, berättar för AFP hur hon och andra invånare tvingas vakta sina hem och bilar.

– De plundrar våra hem. Det finns inget mer att säga tyvärr. Vi är förstörda, vi är uppskakade. Det vi har gått igenom är en mardröm, säger hon och vädjar om hjälp:

– Regeringen måste skydda våra hem.

Österrike har återupptagit sin räddningsinsats efter att de fått säkerhetsgarantier från den turkiska militären. Tyskland kommer också att fortsätta sitt arbete när de får säkerhetsgarantier.

28 000 människor har hittills dött i jordbävningskatastrofen. Den övervägande delen av dödsfallen är på den turkiska sidan. 80 000 människor vårdas på turkiska sjukhus.

 23-åriga Ozan Salman matar sin katt som räddas från rasmassorna i Antakya.