Experten om terrorhoten: Kommer pågå länge

Uppdaterad 2023-08-17 | Publicerad 2023-02-07

USA varnar för potentiella terrorattacker i Sverige.

Terrorexperter befarar att hotet kommer att ligga kvar under lång tid.

– Vi kan konstatera att situationen är problematisk, säger Fredrik Hultgren-Friberg på Säpo.

USA:s ambassad i Stockholm har nyligen gått ut med en varning för potentiella terrorattacker i Sverige.

Efter det har nya rykten tagit fart på sms och i sociala medier.

Men Säkerhetspolisen, Säpo, bedömer inte att terrorhotnivån höjts ytterligare de senaste veckorna.

– Terrorhotsnivån ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan. Den har legat på den nivån sedan 2010, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson för Säpo.

PLUS: CIA-agenten: Därför har Sverige blivit en måltavla

Han vill däremot inte kommentera rykten.

– Säkerhetspolisen har inte möjlighet att kommentera eventuella rykten på sociala medier eller den typen av uppgifter, säger han.

Säpo: Koranbränning kan vara hotdrivande

Att hotet för ett terrordåd ligger på en trea innebär dock att det finns en risk för att ett attentat kan inträffa, enligt Säpo.

– Säkerhetspolisen följer omvärldsläget och vi kan konstatera att situationen är problematisk, den senaste tidens händelser kan påverka individers avsikt att begå attentat i Sverige, fortsätter Fredrik Hultgren-Friberg.

Säpo har tidigare uppgett att händelseutvecklingen till följd av koranbränningen, Erdogandockan och de protester som följt är ”väldigt problematiska”. De har också konstaterat att den utvecklingen i sig kan vara ”hotdrivande”.

– Vi följer löpande den händelseutvecklingen som sker nu och händelser i omvärlden som kan påverka situationen, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

”Kan vara väldigt långvarigt”

Magnus Ranstorp.

Terrorexperten och statsvetaren Magnus Ranstorp tror att den internationella reaktionen på koranbränningarna kan ha legat bakom den amerikanska varningen.

Men han anser inte att den finns någon större anledning till oro.

– De amerikanska varningarna är ganska generella. Det handlar egentligen bara om att vara lite extra vaksamma. De här hoten figurerar ofta, men det var länge sedan vi hade ett större attentat i Europa. I fjol var det nästan inget med IS-koppling då många sitter i fängelse.

Ranstorp befarar dock att hotet kan ligga kvar under lång lång tid

– Såna här hot kan vara väldigt långvariga. Det kan ta lång tid innan något händer och det konkretiseras. Sedan handlar det om vad Rasmus Paludan kommer att göra. Nu är han nere och härjar i Danmark och jag tror att det beror mycket på hur han agerar, säger han och fortsätter:

– Om han återkommer och blir väldigt uppmärksammad internationellt så är det ett problem. Men skadan är redan skedd. LVU-kampanjen var intensiv fram till slutet på december och har sedan det gått upp och ner. Men den fortsätter än i dag med lite olika intensitet. Den här kampanjen kommer också fortsätta, det är jag övertygad om.

Inga kommentarer om situationen

Sedan den amerikanska varningen kom ut har Aftonbladet sökt den amerikanska ambassaden ett flertal gånger för att fråga vad de baserar sin bedömning på. Ambassaden har ännu inte återkommit.

Aftonbladet har även sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) men inte heller han har svarat.

UD:s pressavdelning meddelar att de avstår från att kommentera situationen.

”UD avstår från att kommentera detta”, skriver de i ett mejl.

Aftonbladet har även sökt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som hänvisar till Säpo för frågor.

USA:s ambassad gick ut med varningen under måndagen.

Följ ämnen i artikeln