Skola anmäls – flyttade på nyanlända elever

Publicerad 2022-09-20

Gymnasieskolan i Upplands Väsby anmäls för diskriminering, efter att ha flyttat en grupp nyanlända elever till avlägsna baracker.

Aftonbladet har tidigare berättat hur politikerna hoppas göra skolan mer “attraktiv”.

– Det är det mest bedrövliga exemplet jag sett på hur man behandlar elever, säger Annika Hirvonen (MP) som DO-anmält skolan tillsammans med en av de drabbade ungdomarna.

Väsby Nya Gymnasium ska spara, bland annat på lokalkostnader. Samtidigt vill politikerna göra skolan mer attraktiv – och då får språkintroduktionsprogrammet för nyanlända flytta iväg.

Sedan skolstarten i augusti är eleverna på Språkintroduktionsprogrammet i Upplands Väsby inte längre välkomna till sin gamla gymnasieskola. De har istället sina lektioner i baracker på andra sidan järnvägen.

Men de nyanlända ungdomarna traskar ofta förbi sin gamla skola Väsby Nya Gymnasium och sina tidigare skolkamrater. Till exempel på vägen till den lågstadieskola där de nu får låna labbsalar istället, några sådana finns inte i barackerna.

– Det låter som att det viktigaste är att de inte kommer in här. Huvudmålet är att de inte ska in i byggnaden, för att öka ”attraktionskraften” på skolan, sa försteläraren Sara Molin på Väsby nya gymnasium, när vi berättade om politikernas beslut i vintras.

Aftonbladet besökte skolan i vintras, då många var oroliga för att flytten skulle göra det svårt att få svenska kompisar: ”De nya som börjar språkintro kommer inte att lära sig hur man pratar med vänner utanför skolan, utan bara lära sig svenska från böcker” sa eleven Ava då.

Sparåtgärd enligt politikerna

beskrev politikerna flytten av de då 38 nyanlända eleverna som en sparåtgärd på grund av dyra lokalkostnader, och ett sätt att göra skolan till “ett attraktivt gymnasiealternativ för ambitiösa och studiemotiverade Väsbybor”.

Enligt anmälningen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, är det just den formuleringen som kan tyda på att eleverna diskriminerats på grund av sin etniska tillhörighet.

– Men kirurgisk precision har man segregerat dem från sina skolkamrater. Det är bedrövligt. Ingen elev borde bli behandlad så här i svensk skola, säger Annika Hirvonen, Miljöpartiets talesperson i skolpolitiska frågor, som ligger bakom anmälan.

Hon besökte Språkintro-eleverna i baracken för några veckor sedan och menar att ett tiotal av ungdomarna ville ha hjälp med att anmäla skolan. “Det framstår som att man anser att skolans attraktivitet skulle påverkas positivt om det inte gick nyanlända elever på skolan” står det i den anmälan som hon och en av eleverna skickat till DO.

– Det verkar som att man har särbehandlat eleverna negativt och att det hänger ihop med att de är nyanlända. Eleverna känner sig kränkta och oerhört ledsna. Det är ett fruktansvärt politiskt beslut, bland det grövsta jag sätt, säger Annika Hirvonen.

Får äta lunch – men inte använda idrottshallen

När Aftonbladet intervjuade de nyanlända ungdomarna var många oroliga för att inte träffa svensktalande kompisar och få svårare att lära sig språket.

Det är som att de säger, här i skolan ska bara “riktiga svenskar” gå, sa eleven Bokar Kane då.

De nyanlända eleverna på Språkintroduktionsprogrammet är formellt fortfarande en del av Väsby Nya Gymnasium, och får sedan några veckor äta lunch där. Däremot får de inte använda idrottshallen på gymnasieskolan utan går en kilometer till en annan kommunal anläggning.

Kommunens utbildningschef Henrik Malmström Wallin har inte tagit del av DO-anmälan ännu, och menar att det är svårt att säga hur den nya lösningen fungerar efter så kort tid. Notan för flytten av de nyanlända eleverna är inte färdig. Det handlar om kostnader för hyran för barackerna och upprustning av lokalerna som inte varit anpassade för undervisning.

– De är i en uppstartsfas. Skoledningen och lärarna gör sitt bästa utifrån de förutsättningar som finns, säger utbildningschefen.

DO har ännu inte tagit ställning till om det blir utredning eller inte.