Västledare anklagar Ryssland för sabotage

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-09-27

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

””Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

– Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.