Orkanen ”Fiona” slår hårt mot Dominikanska republiken

Av: 

TT

Stormen ”Fiona” har dragit in över Dominikanska republiken.

Varningar har gått ut och invånarna förbereder sig för översvämningar, elavbrott och stor förödelse

Även Puerto Rico har drabbats hårt av det kraftiga ovädret.

Sent på måndagskvällen uppgraderade USA:s orkanmyndighet (NHC) ”Fiona” till en tvåa på sin orkanskala och gjorde prognosen att det kraftiga regnovädret kommer att fortsätta, vilket riskerar att leda till nya svåra översvämningar i både Puerto Rico och Dominikanska republiken.

”Livshotande”

Enligt NHC fortsätter stormen att växa i styrka och man varnar därför för potentiellt ”livshotande översvämningar och lerskred”.

Invånare i Verón de Punta Cana i Dominikanska Republiken försöker ordna nya tak efter Fionas framfart.
Invånare i Verón de Punta Cana i Dominikanska Republiken försöker ordna nya tak efter Fionas framfart.

Runtomkring den dominikanska turistorten Punta Cana, som för närvarande står utan ström, har flera vägar svämmats över eller blockerats av nedfallna träd och elledningar, enligt en AFP-journalist på plats.

President Luis Abinader har utlyst katastrofläge i de tre östra provinserna La Altagracia, El Seibo och Hato Mayor.

Översvämningar

I nyhetsinslag från lokala medier syns invånare i den östligt belägna kuststaden Higüey stå med vatten upp till midjan samtidigt som de försöker rädda personliga ägodelar.

Varningar har utfärdats för 18 av öns 32 provinser och omkring 800 personer har sökt sig till särskilt upprättade skyddsområden, meddelar räddningstjänsten.

Fiona, vars maximala vindstyrka nu ligger på 43 meter per sekund, fortsätter norrut mot Turks- och Caicosöarna under tisdagen. Därefter tros den försvinna ut över havet, men det finns en risk för att den kan komma farligt nära den mycket lilla ön Bermuda.

Publisert:

LÄS VIDARE