SD stärker makten i kommunerna

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2022-09-24

Sverigedemokraterna ökade kraftigt totalt i landets 290 kommuner och är nu störst i 18 kommuner. Arkivbild.

SD:s framgångar i valet kan det leda till att partiet kommer till makten i flera kommuner.

I exempelvis Oskarshamn kan 92 år av oavbrutet socialdemokratiskt styre vara till ända.

– Det skulle vara jätteroligt att sätta S på avbytarbänken, säger den lokala moderatledaren Lucas Lodge.

På valnatten utbröt det ett stort jubel när den lokala SD-föreningen i Lilla Edet höll sin valvaka. Det sista distriktet att räknas var Västerlanda, ett område där Centerpartiet normalt sett är starkast.

– När resultatet kom in så gav Västerlanda oss det elfte mandatet och det var väldigt symboliskt för det här skiftet som nu har skett i hela Sverige i områden där Centerpartiet tidigare har varit starka, säger Johan Sösaeter Johansson, SD-ordförande i Lilla Edet.

Störst i 18 kommuner

Med 31,4 procent av rösterna blev SD för första gången det största partiet i Lilla Edets kommunval – Socialdemokraterna fick nöja sig med 22 procent och Centerpartiet stannar på 16,3 procent av rösterna.

– Jag är faktiskt inte förvånad. Vi har drivit en väldigt tydlig, konkret och lokal politik med väldigt starka lokala politiker. Vi fick runt 25 procent redan förra valet, men då valde de andra partierna att i princip lämna oss som ensam opposition. Då är det bara oss man kan rösta på om man vill ha förändring, säger Johan Sösaeter Johansson.

SD är numera största parti i 18 kommuner sett till procentandel av rösterna – vid valet 2018 var partiet störst i tolv kommuner, varav elva i Skåne. Nu är antalet icke-skånska kommuner där SD är störst uppe i sju och i Lilla Edet hoppas partiet få ta plats vid maktens grytor.

– Vi ser att möjligheterna att bilda ett styre är mycket ljusare än vad det någonsin har varit, säger Sösaeter Johansson.

Våren 2021 satt SD med i fem kommunala styren, enligt en sammanställning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Under det senaste året har SD tagit plats i ytterligare ett (Surahammar).

”En stor framgång”

Den siffran kan med stor sannolikhet bli större den här mandatperioden. Möjligheterna till att ta plats i kommunala styren har ökat kraftigt sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på riksnivå har öppnat dörren för ett SD-samarbete.

– Både inför och efter valet har rikspartierna och de lokala partierna varit tydliga med att de inte stänger några dörrar. Och det är ju en stor framgång. Bara det innebär att vi har förutsättningar att prata i alla fall, säger Johan Sösaeter Johansson.

SD har även växt till att bli näst största parti i 60 av landets totalt 290 kommuner. Detta gäller exempelvis i småländska Oskarshamn och där öppnar den lokala moderatledaren Lucas Lodge för att ta makten med stöd av bland annat Sverigedemokraterna.

– Det ska jag inte sticka under stol med. Vi håller på och förhandlar för fullt. Socialdemokraterna har suttit vid makten i 92 år oavbrutet och det skulle vara jätteroligt att sätta S på avbytarbänken, säger Lucas Lodge.

Samtidigt förs det även samtal med kommunens socialdemokrater. För de senaste fyra åren har M och S styrt Oskarshamn tillsammans.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Socialdemokraterna. Det är mycket tack vare en ömsesidig respekt för varandra, säger Lucas Lodge.

Det har varit en speciell mandatperiod, säger Oskarshamnspolitikern.

– Vi har haft en pandemi och avslutat med ett krig i närområdet, och nu går vi in i en period med lågkonjunktur som kommer att pröva samhället. Den här tiden har faktiskt varit gynnsam för en sådan här konstellation. Vi har kunnat vara stabila och våga ta tuffa beslut, säger Lucas Lodge.

Dialog med SD även förra valet

TT: Var det aktuellt att prata med SD redan 2014 för att kunna ta makten utan S?

– Vi hade en dialog förra valet. Dock tog vi inte den dialogen så långt som vi har gjort denna gång, utan att säga för mycket om vilket håll det lutar åt.