Släpades bakom en traktor – lämnades för död

Publicerad 2023-05-23

Det var i december som en kvinna hittades svårt skadad på en grusväg utanför Toftanäs i Malmö.

Kvinnan bands fast bakom en traktor och släpades runt efter den.

Hon lämnades sedan i leran där hon nära dog av sina skador och kylan.

Nu åtalas en 57-årig man för försök till mord.

– Den här gärningen har varit oerhört traumatiserande för min klient och kommer troligtvis att ha en livslång påverkan på henne, säger kvinnans målsägandebiträde.

Det var den 29 december ifjol som en kvinna hittades nedkyld och svårt skadad på en grusväg utanför Toftanäs i Malmö.

Enligt åtalet som väcktes idag i Malmö tingsrätt hade kvinnan utsatts för livshotande våld natten mellan den 28 och 29 december på en närliggande gård. Hon bands bakom en traktor och släpades efter den på en gårdsplan.

Fick hjärtstopp

Sedan lämnades hon liggande i leran med svåra skador och i mycket kallt väder till tidig morgon då en förbipasserande taxichaufför hittade henne.

Enligt åtalet orsakades kvinnan ”hudavskrapningar och blånader över kroppen, hypotermi och hjärtstopp. Fara för brottets fullbordan har förelegat.”

En 57-årig man åtalas nu för försök till mord. I andra hand för grov misshandel då han enligt åklagaren har visat särskild hänsynslöshet och råhet genom agerandet som försatt målsäganden i ett livshotande tillstånd.

”Oerhört traumatiserande”

Från början var två män misstänkta och häktade men enbart en av dem åtalas. Den nu släppte mannen ska istället vittna om vad han fick höra om händelsen av den tilltalade dagen efter till styrkande av åtalet.

I bevisningen ingår bland annat filmsekvenser från en kamera på gården samt ett larmsamtal som kvinnan ska ha försökt ringa strax innan händelsen.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Johanna Sundman, säger till Aftonbladet:

– Den här gärningen har varit oerhört traumatiserande för min klient och kommer troligtvis att ha en livslång påverkan på henne.

Följ ämnen i artikeln