Nato hjälper Ukraina med cybersäkerheten

TT-AFP

Publicerad 2022-01-17

Ukrainska regerings- och myndighetssajter släcktes ned i en hackerattack på fredagen. På bilden ukrainska utrikesdepartementet i Kiev. Arkivbild.

Nato och Ukraina har skrivit avtal om att försvarsalliansen ska hjälpa landet med cybersäkerheten, efter förra veckans storskaliga hackerattack.

Experter från Nato och dess medlemsländer är redan på plats och arbetar tillsammans med Ukraina för att tackla den senaste attacken, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Det nya avtalet innebär förbättrat cybersamarbete, inklusive att Ukraina får tillgång till Natos plattform som delar information om skadlig kod.

– Under det här förnyade avtalet kommer vi att fördjupa vårt samarbete med Ukraina för att stötta dem i att modernisera landets informationsteknologi och kommunikationstjänster, säger Ludwig Decamps, chef för Natos kontor för information och kommunikation.

Utbildning av ukrainsk personal kan ingå om det behövs.

Med hjälp av Nato planerar Ukraina att införa modern informationsteknologi och tjänster i det ukrainska försvaret, enligt Ukrainas Nato-ambassadör Natalia Galibarenko.

Hackerattacken mot Ukraina kom samtidigt som relationen mellan Ryssland och väst är mycket spänd, med mängder av ryska soldater samlade vid gränsen mot Ukraina. Västerländska regeringar har pekat ut Ryssland som huvudmisstänkt till cyberattacken.