Sex av åtta partier bommar Parisavtalets mål

Publicerad 2022-07-05

ALMEDALEN. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är ensamma om att ha en klimatpolitik i närheten av Parisavtalets mål.

Det visar en ny analys som genomförts gemensamt av flera organisationer, bland annat WWF och Naturskyddsföreningen.

– Våra unga förstår att våra politiker inte gör det som krävs enligt vetenskapen. Nu måste alla partier kliva fram och vara modiga, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat och medgrundare av Klimatkollen.

Det är bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som har en klimatpolitik i närheten av Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Resten av partierna får underkänt – deras koldioxidbugdet är alldeles för hög.

– För varje år som partierna duckar ansvaret, ökar klimatskulden till våra barn – det kan vi inte acceptera, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat och medgrundare av Klimatkollen i ett pressmeddelande.

Siffrorna kommer från en undersökning som gjorts av Klimatkollen, forskarnätverket Researchers’ Desk, WWF, Våra barns klimat och ClimateView, i samarbete med PwC och Naturskyddsföreningen.

– Det är uppmuntrande att fyra partier har högre ambitioner än Sveriges nuvarande klimatmål och att två av dem har ambitioner som nästan når upp till en rättvist fördelad koldioxidbudget för Sverige, enligt Parisavtalets 1,5-gradersmål. Men nu måste ambitionerna omsättas i praktik, säger Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi, Stockholms universitet.

”Måste skärpa arbetet”

Om vi ska vara i linje med Parisavtalet 1,5-gradersmål så bör Sverige släppa ut cirka 170 miljoner ton koldioxid.

Sveriges nuvarande mål är på 335 miljoner ton koldioxid, alltså drygt dubbelt så mycket som det Parisavtalet kräver.

Undersökningen har gjorts genom en enkät till alla riksdagspartier, där alla har svarat utom Moderaterna. Därefter har svaren analyserats av forskare.

– En faktabaserad politik måste innehålla både mål och åtgärder som överensstämmer med Parisavtalet. Det är tydligt att alla partier nu måste skärpa arbetet, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik, Världsnaturfonden WWF.

Alla partier utom Moderaterna svarade på enkäten. Deras resultat beräknas utifrån att de tidigare ställt sig bakom Sveriges nuvarande klimatmål.

Följ ämnen i artikeln