Experterna om Baylans avgång: ”Ett överraskande besked”

Publicerad 2021-09-09

Ibrahim Baylan (S) lämnar politiken av personliga skäl.

Men experterna utesluter inte att även politiska orsaker kan ligger bakom beslutet.

– Vi vet egentligen väldigt lite om vad som försiggår inom partiet, säger statsvetaren Marja Lemne.

Näringsminister Ibrahim Baylan avgår i samband med partikongressen i höst, berättade han i SVT:s ”Morgonstudion” på torsdagsmorgonen – ett beslut som de politiska experter som Aftonbladet talat med beskriver som ”förvånande”.

– Han har varit en färgstark profil inom partiet som gjort sig känd som problemlösaren som löser upp de politiska knutarna. Jag är därför förvånad över att det är just han som avgår, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Statsvetaren Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, är inne på samma spår.

– Det var en överraskning i bemärkelsen att det inte fanns några tecken på att han skulle avgå, säger Ulf Bjereld.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap.

”Lämpligt tillfälle”

Ulf Bjereld tror att Baylan talar sanning när han säger han fattade beslutet i somras och att beslutet inte beror på det stundande partiledarskiftet.

– Och vill han inte kandidera till riksdagen nästa år så känns det ju som ett lämpligt tillfälle att meddela sin avgång, säger han.

Men alla experter är inte lika övertygande om att det enbart är personliga skäl som ligger bakom beslutet.

– Det kan ju vara precis som han säger. Eller så håller den nya partiledaren på att planera en större omgruppering, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

– På ytan verkar det finnas stor enighet om Magdalena Andersson som partiledare men egentligen vet vi väldigt lite om vad som försiggår inom partiet, säger Lemne.

Fler avgångar kan vänta

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, pekar på att trycket varit hårt på Baylan på senare tid i och med turerna kring Cementa. I förra veckan kom Svenska Dagbladet med uppgifter om att näringsdepartementet utövat påtryckningar för att mörka en rapport som varnade för konsekvenserna av att stoppa verksamheten.

– Både ärendet i sig och den extra granskning som kan komma att följa av just Baylan skulle eventuellt kunna bidra till att den här hösten/vintern skulle bli extra tung för honom, skriver Hinnfors i ett mejl till Aftonbladet.

Experterna utesluter inte att fler avgångsbesked kan komma den närmaste tiden.

– Det politiska landskapet är väldigt rörligt just nu och jag tror extra många funderar över sin framtid, säger Ulf Bjereld.