Järv på rymmen får inte jagas

TT

Publicerad 2021-12-02

En järv som lever i det vilda i Bohuslän får inte längre skyddsjagas. Djuret på bilden har inget med texten att göra.

Den järv som rymde från Nordens Ark i maj och sedan dess levt i det vilda får inte längre jagas. Förvaltningsdomstolen har upphävt beslutet om skyddsjakt på djuret, som tros vara relativt välmående, skriver Bohusläningen.

Järvhonan, som fått namnet Joplin, var en del av ett bevarandeprogram och skulle flyttas till Moskva för att bilda ett nytt avelspar med en järvhane.

Men inför resan rymde järven från parken i Sotenäs i Bohuslän och trots sökningar med hund och drönare och även utplacerade fällor syntes djuret inte förrän i november, men såg då ut att vara välmående.

Nordens Ark ansökte om tillstånd för skyddsjakt och fick det av länsstyrelsen – ett beslut som förvaltningsdomstolen nu upphävt.

I somras befarade Nordens Ark att djuret inte skulle hitta föda och länsstyrelsen har ansett att det inte är säkert att djurparksdjuret Joplin klarar vintern i det vilda. Men det är inte skäl nog för skyddsjakt anser domstolen.

– Vi ser det förstås som olyckligt. Både vi och länsstyrelsen har betonat att det rent juridiskt rubriceras som skyddsjakt, men att det handlar om att fånga in henne med hjälp av fällor, eller att försöka söva henne med injektionsvapen så att hon kan komma hem välbehållen, säger vd:n Mats Höggren, till tidningen och fortsätter:

– Kontentan är att det inte längre är vår järv och att hon får lämnas vind för våg.