Lena Hallengren klar med cancerbehandlingen

Publicerad 2021-10-02

Socialminister Lena Hallengren (S) är färdigbehandlad för sin bröstcancer. Det skriver hon själv på sin Instagram.

”Nu är jag klar även med min strålbehandling. Det känns väldigt skönt och jag vill återigen tacka för allt stöd under min behandling, inte minst från er som följer mig här”, skriver Hallengren.

Hallengren gick ut med cancerbeskedet i april. Som en av de mest framträdande ministrarna i regeringen under coronakrisen fortsatte hon att arbeta utan att sjukskriva sig.

”Jag är också så glad över den vård jag har fått på Länssjukhuset i Kalmar och tacksam över att jag har mått så bra att jag har kunnat arbeta hela den här perioden”, skriver Lena Hallengren.

Lena Hallengren under en pressträff i somras.

Följde regeringskrisen från sjukhussängen

Lena Hallengren berättar i GP att hon under sommarens regeringskris låg isolerad på sjukhus. När Stefan Löfven avsattes i den misstroendeförklaring som riktades mot honom följe socialminister Hallengren händelserna från en sjukhussäng i Kalmar.

– Ronden på sjukhuset var klockan tio, precis samtidigt som omröstningen om Löfven, så när de kom in bad jag dem komma tillbaka om en timme. Och när läkaren kom tillbaka frågade han om jag ville vara sjukskriven, men då svarade jag skämtsamt, ”nej det är lugnt, jag har precis blivit avsatt”, säger Lena Hallengren till GP.

Wallraffade i sjukvården

Trots att hon är ansvarig för sjukvården berättar hon att hon själv sällan kommit i kontakt med vården som patient, förrän nu.

– Jag hade knappt gjort en operation förut, säger Lena Hallengren.

Erfarenheterna som patient tar hon nu med sig i uppdraget som socialminister. Hallengren berättar i GP att hon ibland har upplevt det som att hon granskat vården inifrån, likt en journalist som under falsk identitet synar en verksamhet från insidan.

– Man var patient och det var också spännande att som socialminister få wallraffa lite, säger Lena Hallengren.

Hennes helhetsupplevelse av sin vårdupplevelse har varit god och hon hyllar den personal hon mött under tiden.

– Jag har mött en massa människor hemma i Kalmar som naturligtvis känner igen mig, jag känner ju igen dem. Jag är helt imponerad över att ingenting har läckt ut. Vårdpersonalen är verkligen till hundra procent professionell, säger hon.

”Jag mår väldigt bra”

Hallengren menar att hon under sin behandlingstid aldrig har varit rädd och att hon har litat på vårdens kunskap och forskningen som visar att de allra flesta blir friska.

Nu är samtliga behandlingar avslutade. Hon gått igenom operation på Länssjukhuset i Kalmar, därefter cellgifter och strålning. Nu kommer Lena Hallengren behöva gå på en flera år långa tablettkur som ska motverka återfall.

– Jag mår väldigt bra, jag har sagt det hela tiden, och så här i efterhand kan jag tänka att jag säkert var tröttare i våras när jag hade börjat behandlingen, men jag upplevde inte att jag mådde särskilt dåligt, säger hon.