Två apor dödade 250 hundvalpar – anklagas för ”hämnd”

Uppdaterad 2021-12-23 | Publicerad 2021-12-22

Två apor har dödat hundratals hundvalpar i Indien, rapporterar The Guardian.

Bybor hävdar att det är hämnd efter att hundar dödat en apunge.

– Det låter som en extrem händelse, om den stämmer, säger forskaren Magnus Enquist till SvD.

I flera månader ska två apor, langurer, ha dödat hundratals hundvalpar i byn Lavool i området Maharashtra, Indien, rapporterar The Guardian.

Aporna ska ha dödat upp emot 250 valpar genom att ge sig på och dra upp dem på en hög höjd för att sedan kasta ned dem mot marken, rapporterar indiska nyhetsbyrån ANI.

Teorin: hämnd

Enligt flera boende i byn ska motivet vara hämnd efter att hundar tidigare dödat en apunge i området.

En tjänsteman vid lokala distriktskontoret säger till nyhetsbyrån ANI att det inte finns något bevis för att aporna skulle drivas av vedergällning.

– Att hundarna dödade apungen sägs ha retat upp aporna och drivit dem till hämnd, enligt lokala invånare. Men vi har inga bevis som stöder den här teorin. Det är beteende bland djur och vi kan inte slå fast varför de beter sig på det här sättet, säger han till ANI.

En grå langur visar tänderna på motorhuv i Leela i Indien.

”Låter som en extrem händelse”

Magnus Enqvist är professor vid centrum för evolutionär kulturforskning, Stockholms universitet och säger till Svenska Dagbladet att det finns beteenden i djurvärlden som kan liknas det människor kallar mobbning. Djur kan ofta skydda revir och köra bort predatorer.

Han är dock tveksam till att det i det här fallet skulle handla om hämnd, som byborna hävdar.

– Det låter som en extrem händelse, om den stämmer. Men det är klart att valpar kan ligga illa till bland vilda djur, säger Magnus Enquist till tidningen.

Bybor tror att aporna hämnades på hundvalparna.

Följ ämnen i artikeln