Vittne till fallet i Uppsala: ”Han hoppar!”

Publicerad 2021-11-03

En man i 80-årsåldern föll från sjunde våningen i Uppsala Konsert & Kongress under tisdagskvällen.

Han landade på en man i 60-årsåldern och de bägge männen dog.

– Alla började skrika: ”Nej, han hoppar!” De som stod närmare bara skrek och skrek, säger en av besökarna.

Aftonbladet har varit i kontakt med en kvinna som befann sig på Uppsala Konsert & Kongress i går kväll tillsammans med sin man.

Inför konserten satt de högst upp i lokalen och såg ut genom panoramafönstren, medan allt fler besökare strömmade in i lokalen.

– Vi satt vid fönstret högst upp och tittade ut över Uppsala. Sen behövde min man använda toaletten och den ligger längst ner, säger kvinnan i paret.

”Alla började skrika”

Hennes man letade sig ner för trapporna igen. Plötsligt hörde hon skrik.

– Jag satt där uppe själv då medan min man var nere på toaletten. Då började alla skrika: ”Nej, han hoppar!” De som stod närmare bara skrek och skrek, säger kvinnan.

Samtidigt hade hennes man kommit ut i foajén på nedervåningen.

– Han trodde att det var ett skott som avlossats eftersom det var en sån väldig smäll. Han trodde någon skjutit av en pistol. Sen kom han ut och såg de två personerna ligga där, säger kvinnan.

Tillsammans satte sig paret sedan vid fönstret igen och inväntade instruktioner.

– Vi fick satt där uppe och väntade. Sen fick vi instruktioner från polisen hur vi skulle ta oss ner. Vi fick gå ut bakvägen.

Polisen: ”Har en klar bild av händelsen”

Polisen förhörde under tisdagskvällen och natten fler än tio personer som fanns på platsen när olyckan inträffade. Efter förhör och teknisk analys av brottsplatsen anser sig polisen ha en klar bild av händelseförloppet.

– Vi har nu en god bild av vad som hänt. Det var inte en olyckshändelse som gjorde att mannen föll. Det finns heller inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Händelsen utreds som grovt vållande till annans död.

– Vi planerar inte att vidta några nya stora utredningsåtgärder i ärendet, säger Johan Thalberg.

Sorg på 60-åringens arbetsplats

Aftonbladet har sökt den arbetsplats där 60-åringen jobbade, dock utan framgång. För UNT berättar mannens chef om den sorg som infunnit sig på arbetsplatsen.

– Vi arbetar med att ta hand om de medarbetare som inte mår bra och behöver ha stöttning och hjälp i den situation som vi nu befinner oss i, säger mannens chef till UNT.

På den aktuella arbetsplatsen kommer det att flaggas på halvstång och genomföras minnesstund under dagen, rapporterar UNT.

Henrik Lillsjö, vd för Uppsala konsert och kongress.

Vd: ”Sorg för hela Uppsala”

Henrik Lillsjö, vd för Uppsala Konsert och kongress, säger att det varit ett omtumlande dygn.

– Jag tänker så klart på de drabbade och de som är anhöriga. Jag tänker också på våra medarbetare som varit med om en fruktansvärd händelse. Det här är en sorg för hela Uppsala.

Han vill inte kommentera den pågående polisutredningen.

– Vi har ingen information utöver det polisen sagt om vad som hänt. Vi får helt enkelt avvakta vad den utredningen kommit fram till.

Konserthuset stängt

Konsertbesökare som hört av sig till Aftonbladet har kommenterat höjden på räckena i lokalen, som de upplevt som låga. Henrik Lillsjö säger att de så småningom ska se över säkerhetsrutinerna. Men inte i dag.

– Vi är helt enkelt inte där än. Under de timmarna som gått har all vår fokus legat på att ta hand om våra medarbetare och de berörda och att fokusera på omsorg och stöttning för dem. Finns det anledning att återkomma till andra bedömningar i framtiden kommer vi absolut göra det.

Konserthuset planerar att öppna igen på fredag men ett definitivt beslut tas senare i veckan.