Åklagaren om mordet på Einár: "Fruktansvärt"

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2021-10-28

En vecka efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg inledde Svea hovrätt på torsdagen förhandling om den kidnappning som 19-åringen utsattes för under förra våren.

Rapparen var själv kallad att närvara i hovrätten – men han hade inga planer på att dyka upp.

– Vi har alla tagit del av nyheten om Nils tragiska bortgång. Det här målet handlar om Nils, och innan jag går in på min sakframställning vill jag bara beklaga den här fruktansvärda händelsen, sade åklagare Ida Arnell när hon fick ordet i hovrättsförhandlingen på torsdagen, som äger rum i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt.

Polisens jakt på 19-årige Nils Grönbergs mördare har ännu inte lett till några gripanden, en vecka efter mordet.

Hovrättsförhandlingen handlar om den kidnappning som Grönberg, då bara 17 år gammal, utsattes för i april förra året. Han blev då förd till en lägenhet där han rånades och det togs förnedrande bilder på honom.

Kidnappningen ska ha orkestrerats av personer inom det så kallade Vårbynätverket i södra Stockholm, och ingår i ett större åtal som innefattar 16 olika åtalspunkter som framför allt rör personer inom Vårbynätverket.

Rappare dömdes

I tingsrätten dömdes flera personer för inblandning i kidnappningen, bland annat den utpekade ledaren för nätverket, Chihab Lamouri, samt rapparen Haval Khalili. Rapparen Yasin Mahamoud dömdes för inblandning i ett tidigare planerat kidnappningsförsök som aldrig blev av. Alla tre har nekat till brott.

Enligt polisen bedöms de båda rapparna ha nära koppling till andra kriminella nätverk i Stockholm.

Flera personer dömdes även för att ha planerat att detonera en sprängladdning utanför ett hus där en av Grönbergs familjemedlemmar bodde, för att få honom att betala pengar till kidnapparna.

Domarna överklagades och på torsdagen inledde hovrätten förhandling om kidnappningen.

Åklagare Ida Arnell beskrev bland annat hur Chihab Lamouri, som befann sig på distans under tiden för kidnappningen, var den tydliga ledaren.

– Han ger instruktioner om när det är tillräckligt och när de kan sluta. Utförarna i lägenheten gör som Chihab bestämmer.

Centrala roller

Gällande Haval Khalili och Yasin Mahamoud sade åklagaren att de hade framträdande roller i kidnappningen, respektive det kidnappningsförsök som aldrig blev av, framför allt genom de kontakter de hade till Einár genom musiken. Båda rapparna har tidigare haft musiksamarbeten med Grönberg.

– Yasins del har varit av central betydelse, vilket även tingsrätten ansåg, sade Arnell.

– Han är en förutsättning för att de här brotten kommer till stånd, sade hon om Haval Khalili.

Båda rapparna var på plats i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt under torsdagen. Förhör med dem och de andra som misstänks för inblandning i brotten mot Grönberg är planerade till november.

En stor del av bevisen i målet mot Vårbynätverket består av chattar från krypteringstjänsten Encrochat. Det gäller även i utredningen om kidnappningen, som Grönberg från början gjorde klart att han inte ville medverka i. Han dök aldrig upp när han kallades till förhör i tingsrätten, och inte heller hade han för avsikt att dyka upp i hovrätten, enligt hans målsägarbiträde Rodney Humphreys.