Pappan till mördade Malin: ”Hoppas kunna sätta punkt”

En lösning av fallet kan vara nära efter 25 år

Uppdaterad 2022-06-27 | Publicerad 2021-09-25

ÖRNSKÖLDSVIK. Den som var misstänkt för mordet på 16-åriga Malin Lindström gick fri i hovrätten.

Nu, 25 år senare, visar en ny DNA-analys att mannen kan kopplas till brottsplatsen.

– Det skulle vara en rättsskandal om inte Högsta domstolen beviljar resning nu, säger Rune Lindström i podden Aftonbladet Krim.

Ända sedan deras dotter Malin försvann i Husum 1996 har föräldrarna Rune och Inez Lindström hoppats få ett avslut. En förhoppning om att mordet ska klaras upp och att den skyldige ska dömas.

Den förhoppningen har kanske inte varit starkare än nu – då det visat sig att den spermafläck som hittades på hennes kläder för snart 25 år sedan kommer från den person som i hovrätten blev friad för mordet.

Riksåklagaren har därför ansökt om resning mot mannen och ärendet ligger nu hos Högsta domstolen.

Överåklagare Mats Svensson säger sig vara övertygad om att mannen hade fällts om dna-beviset varit känt vid rättegången i hovrätten.

”Pratar med Malin om det som händer”

Malins föräldrar besöker graven vid Arnäs kyrka utanför Örnsköldsvik ungefär en gång i veckan. Pappa Rune, 80, säger att han brukar prata med Malin och berätta om det som händer. Hon har fått höra även om de senaste turerna.

Malins föräldrar besöker dotterns grav utanför Örnsköldsvik.

Vad skulle det betyda för er om det beviljades resning och det blev en ny rättegång?

– Ja, det skulle betyda allt. Verkligen. Då får man ett avslut på det här. För så länge han inte är dömd utan går frikänd har vi ju inget avslut, anser jag, säger Rune Lindström.

– Ett avslut, vad är det? Jo, man får i alla fall bekräftat, och att alla ska veta om vad han har gjort. Så man kan sätta någon sorts punkt för det här innan man själv går bort. Man vet ju inte hur många år man har kvar.

”Tänkte köra på honom”

Rune och Inez Lindström har upplevt många turer i den juridiska processen, ”juristcirkusen”, som de kallar det. Som omständigheten att den misstänkte vägrade låta sig topsas och fick rätt i Högsta domstolen. Och detta eftersom det saknas lagstöd att topsa en person som friats men är föremål för resning. Ett område där de, i likhet med Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell, menar att det krävs en lagändring.

– Skulle inte Högsta domstolen bevilja resning nu skulle det vara en rättsskandal, säger Rune Lindström.

De anhöriga har kastats mellan hopp och förtvivlan många gånger, det har varit både sorg och ilska. Och Rune berättar att han vid ett kort tillfälle tänkte att ta lagen i egna händer, när han var ute och körde bil.

Rune Lindström menar att det vore en rättsskandal om inte HD beviljade resning nu.

– Jag skulle passera över E4 mot brandstationen och så var det rött. Och så får jag se den här killen komma och gå över övergångsstället. Då tänkte jag: Om jag skulle ta och dra på, jag hade ettans växel i så det var ju bara att släppa och trycka till.

Men han förklarar att det var en tanke som gick över i stort sett lika fort som den den kom upp.

– Jag tänkte: Det blir ju inte något bättre av det. Öga för öga, tand för tand. Det tjänar man ju inte på, att bli en brottsling själv, säger Rune Lindström i podden Aftonbladet Krim som i senaste avsnittet belyser Malin-mordet.

Mannens advokat Ulf Holst har avböjt att lämna en kommentar.

”Så länge han inte är dömd utan går frikänd har vi ju inget avslut”, säger Rune Lindström.

Jackpott 25 miljoner! Följ expertens system: ”Här är
skrällarna”