Hemliga dokument avslöjar rikspolischefens fel om upploppen

Publicerad 2022-05-11

Efter de våldsamma påskupploppen sa Anders Thornberg att polisen inte hade underrättelser om att Paludans koranbränning kunde urarta.

Men det hade de visst – sju veckor i förväg, enligt dokument som TV4 Nyheterna tagit del av.

I rapporten stod bland annat att polisen kan komma att utsättas för hot och våld.

Under påskkravallerna skadades 400 poliser. Upploppen som skedde i flera svenska städer ledde till stenkastning mot blåljuspersonal, brända bilar och gängkriminella deltog.

Enligt en hemlig underrättelserapport som TV4 och SR Ekot tagit del av varnade man för just det.

”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning, då i form av stenkastning mot blåljuspersonal, och/eller bränder (bilar, bråte och däck)”, skriver polisens nationella underrättelseenhet i rapporten.

En polisbil brinner under långfredagens upplopp i Örebro.

”Hade inte uppgifterna”

Men den bilden gav inte rikspolischef Anders Thornberg. Efter upploppen sa han att detta var något som polisen inte såg komma.

– Det är ett misslyckande att vi inte kunnat förutse detta, givetvis. Vi hade inte de här underrättelserna, sa Anders Thornberg den 21 april efter ett möte med justitieutskottet.

– Jag har pratat med medarbetare över hela landet, ingen har kunnat förutse det här raseriet, besinningslösa våldet mot mina medarbetare. Det borde vi ha gjort, men vi har inte gjort det. Vi får dra lärdom av detta, sa Anders Thornberg därefter.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Hemliga dokument visar annat

Att polisen inte haft några uppgifter om vad som skulle kunna hända motsägs av polisens underrättelserapporter, som Ekot tagit del av.

Redan i februari skriver polisen att man bör planera för att Rasmus Paludans närvaro i utsatta områden kan komma att innebär hot och attacker mot polis.

”En eventuell närvaro av Rasmus Paludan i utsatta områden innebär en överförd hotbild mot Polismyndigheten som en eventuell polisiär operation kommer behöva beakta inför planering av operativ verksamhet”, står det i rapporten.

Rapporten varnar att det finns risk för våldsanvändning i form av stenkastning mot blåljuspersonal och bilbränder.

Det står dessutom att personer ur "kriminella miljöer" kan komma att delta i motdemonstrationer mot Rasmus Paludan.

”Konsekvenserna av möjliga våldsamheter kan bli allvarliga för både Paludan och hans anhängare, för allmänheten och fredliga motdemonstranter på plats samt för polisiär personal på plats”, står det i en rapport om Paludans manifestationer i Linköping.

Rikspolischef Anders Thornberg svarar Ekot i en skriftlig kommentar och säger att polisens arbete kommer att utvärderas.

”Det som sas vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då”, skriver Anders Thornberg.