Fler skänker till barncancerforskning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
De privata donationerna till Barncancerfonden har under året varit ovanligt stora. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
De privata donationerna till Barncancerfonden har under året varit ovanligt stora. Arkivbild.

NYHETER

Barncancerfonden kan i år redovisa en rekordutdelning på 146 miljoner kronor – och bland donationerna till organisationen är det de privata som har ökat.

– Givmildheten och empatin tycks öka i svåra tider, säger generaldirektör Thorbjörn Larsson.

Trots att Sverige under det snart gångna året skakats av en pandemi har Barncancerfonden fått in rekordmycket pengar. Företagsdonationerna har minskat, men givmildheten bland privatpersonerna har i stället ökat.

– Bland de privata givarna, däribland månadsgivarna, som är en stor och stark grupp, har gåvorna ökat under året. Detsamma kan vi se vad gäller gåvor genom testamenten, säger Thorbjörn Larsson till TT.

Av de 146 miljoner kronor som delas ut, fördelade på totalt 100 forskare, går den största andelen anslag till forskning på tumörer i hjärna och ryggmärg, leukemier och blodcancer. Enligt Thorbjörn Larsson är det viktigt för organisationen att satsa på extremt tuffa forskningsområden.

– Vi gör allt med givarnas förtroende, vilket vi också ska förvalta genom att göra sådant som är riktigt svårt. Hjärntumörer kan innebära väldigt mycket uppförsbacke, och då ska vi satsa där och visa att vi inte väjer för det svåra, säger han.

Att allt fler privatpersoner under ett år som präglats av pandemi och efterföljande ekonomiska uppoffringar visat sig vara mer generösa än tidigare kan enligt Larsson bero på att människors medkänsla ökar när tillvaron är tuff.

– Givmildheten och empatin verkar öka i svåra tider – och svenskarna har definitivt inte tappat givarviljan, säger han.

Publicerad: