Väder

Grått resten av året

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Årets sista vecka börjar grått, milt och blåsigt med regn i söder och snö i norr.

Nyårsafton blir det mulet, men regnet väntas avta på många håll i landet. Höga moln och mojnande vindar innebär goda förutsättningar för att titta på fyrverkerier.

Vädret på nyårsafton bjuder på goda förutsättningar för att titta på fyrverkerier.
Vädret på nyårsafton bjuder på goda förutsättningar för att titta på fyrverkerier.

Veckan inleds med gråväder. Molnen dominerar och det blir blåsigt i hela landet.

– Det blir regn och plusgrader för många, även om det ser ut att fyllas på med snö på många håll i norr, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Snövarningar har utfärdats för Västernorrlands län och Gävleborgs inland, vilket även kan beröra gränsen mot Härjedalen och Dalarna. I Västernorrland väntas tidvis kraftigt snöfall med 10–15 centimeter snö, lokalt upp till 20 centimeter. I Gävleborg kan det falla 10–15 cm snö.

Blåsandet fortsätter på tisdagen. I söder kommer det regna på de flesta håll – i norr kommer det ännu mer snö.

– Lågtrycket håller sig kvar och det faller större mängder även under tisdagen i norra Dalarna och Jämtland, säger Mikael Sjöstrand.

I Dalarna, Jämtland och Västernorrland kan det falla 5-10 cm snö, lokalt uppemot 20 cm. Detta innebär förmodligen nya snövarningar.

Fortsatt mycket moln

Det ostadiga vädret håller i sig även under onsdagen. Det kommer snöa på många håll i norr, men det handlar om enstaka centimeter.

Molnen hänger sig kvar i söder, med plusgrader om än någon grad kallare än tidigare i veckan. Det fortsätter regna i Götaland, i Svealand blir det en del uppehåll under dagen men mot kvällen väntas regn i stora delar.

Fyrverkeriväder?

Årets sista dag bjuder på lite kallare väder. Torsdagen inleds gråmulen på många håll med ett par skurar i söder. I Götaland mellan 0 till 4 plusgrader, i Svealand blir det nollgradigt med mycket moln – och ännu mer regn. I norr dominerar molnen och i fjällen blir det snöfall som kan bli ymnigt i Lapplandsfjällen

Mot kvällen väntas regnet avta på de flesta håll, även om molnen hänger sig kvar.

– Till tolvslaget väntas uppehåll på de flesta håll, säger Mikael Sjöstrand.

Vad innebär det för fyrverkerierna?

– Molnen är inte speciellt låga, så det kommer inte vara någon dimma även om det är molnigt. Sen har det blåst en hel del tidigare under veckan, men på de flesta håll är vindarna svagare på nyårsnatten. Så det är ju bra för de som ska skjuta fyrverkerier och titta på dem, säger Mikael Sjöstrand och lägger till i söder och längs fjällkedjan kommer det vara lite blåsigare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Dalarna

Norrland

Jämtland

Västernorrlands län

Härjedalen

Klart.se