Lottie håller sin son Theo, 8, hemma från skolan

”Vi vågar inte ha honom där”

Uppdaterad 2021-03-15 | Publicerad 2021-03-10

Theo, 8, har fått hemundervisning sedan vårterminens början.

Föräldrarna vågar inte ha honom i skolan.

– Det går inte att hålla avstånd i klassrummet. Jag har en plikt att skydda mitt barn, säger Lottie, mamma och själv fritidspedagog.

Theo har trots sin ringa ålder fått undervisning i hemmet i Skåne i flera veckor. Mamma Lottie, själv fritidspedagog, anser att risken för smittspridning i skolan är för stor.

– Skolorna är inte byggda för en pandemi. Det är trångt i matsalar, matköer, klassrum. En del av sonens klasskompisar åker på skidresor, lekland, badhus. Själva har vi varit isolerade i ett år för att skydda oss, säger hon.

Varje vecka får Theo en påse med skriv- och räkneuppgifter att ta med sig hem från skolan. Sedan sätter sig Lottie eller pappa Johnny med sonen för att se till att han lär sig det han ska. Föräldrarna är medvetna om att hemskolning förbjöds i Sverige 2011, men Lottie menar att det är det bästa alternativet för hennes barn.

Theo, 8, har fått hemskolning hela terminen.

Vill slopa skolplikten

Hon är med i en föräldraförening som arbetar för ökad säkerhet i skolan under pandemin och anser att det finns vetenskaplig grund för att eleverna bör läsa mer på distans.

– Vi vet nu att barn blir smittade och sprider smitta. Jag tänker att skolplikten ställs mot föräldrabalken, vår plikt är att skydda våra barn. Sedan har vi försiktighetsprincipen att beakta också.

Hon tycker att skolplikten borde slopas så länge pandemin pågår.

– Det borde vara läroplikt i stället, säger hon.

Vi gör intervjun via datorn. Theo sitter med och lyssnar. Han tycker att hemundervisningen går bra.

– Det är lättare att komma fram om man behöver hjälp. Det är lite stökigt ibland i skolan. Hemma har vi mer tid än fröken har, säger han.

Men dina kompisar då, saknar du inte dem?

– Jag saknar dem jättemycket. Jag går i bästa skolan någonsin.

Jag frågar om han är rädd för coronasmittan?

– Nej. Jag är lite rädd, men inte så mycket. Jag känner inte till en enda kompis som är rädd för corona.

Lottie ler åt sonens svar.

– Han är väldigt förståndig, tvättar händer och håller avstånd, men barn glömmer bort i leken och barn leker nära varandra.

Hon poängterar att hon och pappan helst vill att han ska vara i skolan.

– Theo trivs jättebra där. Vi tänker att detta bara är under en kort period och han är inte hemma hela tiden. Han har varit med på utelektioner och uteidrott, till exempel.

Kontakten med kamraterna sker mycket via Zoom.

– De träffas online. Han är mer teknisk än vad jag är, säger Lottie.

Många elever trivs hemma

Som pedagog säger hon sig vara väl medveten om att alla elever inte har samma goda förutsättningar att få undervisning på distans.

– Jag förstår att om man har svårigheter, exempelvis med motivation, att det är jättetufft att sätta sig ner med läxböckerna. Jag har full förståelse för elever som halkar efter. Samtidigt finns det möjligheter att ta igen det vid ett senare tillfälle. Vi har utbildningar och lärare som kan hjälpa dem som behöver bara man fördelar resurser korrekt. Men du kan inte få ditt liv tillbaka.

Lottie tycker att det har varit ett alltför stort fokus på de negativa effekterna av studier på distans. Hon menar att många elever mår bättre när de får sitta hemma.
– Alla barn mår inte bra av att gå i skolan. Man pratar mycket om psykisk ohälsa under lockdown, men många känner oro inför att tvingas gå i skolan med den smittspridning vi har. Andra är drabbade av exempelvis mobbning. Alla får inte det stöd de behöver i skolan, säger hon.

En annan fråga som bekymrar henne är lärarnas situation.

– Jag är rädd att pandemin skapar en ännu större lärarflykt från skolan, något som drabbar elever och den utbildning de får. Förhoppningsvis kommer det här att synliggöra problemen och göra att vi satsar på våra barn, deras utbildningar och arbetsmiljö.

Vill inte kommentera enskilt ärende

Skolchefen i den berörda kommunen vill inte kommentera det enskilda ärendet och svarar i ett mejl.

”Det är viktigt att notera att en kommun inte har tillsynsansvar över fristående grundskolor utan endast rätt till insyn, XX kommun utövar därför inte tillsyn över aktuell skola, det gör Skolinspektionen.”

Skolchefen skriver bland annat att kommunen inte har varit medvetna om några problem och tillägger:

”Kommunens rutiner som gäller i de kommunala skolorna innebär att rektorer har en skyldighet att anmäla till förvaltningen om en elev har över 20 % frånvaro under en 10 veckors period. I samband med anmälan skickas den utredning kring anledningar och stöd som gjort in till förvaltningen och barn- och utbildningsnämnden beslutar om ett föreläggande krävs.”

Vidare skriver skolchefen att om en elev har stor frånvaro bör detta utredas och eleven bör få det stöd hen behöver.  

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen