Polischefen: Mordet på polisen kan ha varit ett misstag

Uppdaterad 2021-07-02 | Publicerad 2021-07-01

Den 33-årige polismannen kan ha skjutits av misstag.

Enligt polisområdeschefen Erik Nord liknar tillvägagångssättet det som brukar användas av kriminella nätverk – mot kriminella nätverk.

– Jag skulle tro att det snarare är så än ett angrepp riktat mot polisen, säger han.

På polishus landet över flaggar man idag på halv stång för att hedra den 33-årige nyblivne polisen som sköts till döds.

Polisområdeschefen Erik Nord beskriver en tomhet.

– Jag har varit med om att poliser omkommit i tjänst tidigare och jag känner igen känslan av ”åh herregud, hur kan det här ha hänt?” En sorg över att en av våra poliser dödats när han gjorde sitt jobb. Men det finns samtidigt en beslutsamhet att vi ska klara upp det här. Ett uppklarande har en läkande effekt, säger han.

Den 33-årige polismannen och en kollega befann sig i det utsatta området Biskopsgården på onsdagskvällen med anledning av att det pyrt i området efter att flera tunga kriminella frihetsberövats.

– De var där just för att det pågår konflikter i området mellan kriminella nätverk, säger Erik Nord.

33-åringen stod och pratade med några från området när skottlossningen inträffade.

Klas Johansson, regionpolischef i väst, och Erik Nord, polisområdeschef Storgöteborg.

Tyder på uppgörelse

Vittnen har talat om ett flertal skott varav ett träffade polisen som dog på platsen. Men mycket tyder på att polismannen inte var måltavlan.

– Om man tittar på platsen, tidpunkten och tillvägagångssättet så bär detta på många sätt signaturen av en uppgörelse mellan kriminella nätverk. Den här skjutningen ser mycket ut som de vi haft tidigare. Mot bakgrund av det så tyder mycket på att det handlar om det snarare än ett angrepp mot polisen, säger Erik Nord.

Den 33-årige polismannen och hans kollega färdades på moped. Han hade en hjälm på sig och det var mörkt ute. Erik Nord menar att skytten eller skyttarna kan ha misstagit honom för en annan.

De personer han stod och pratade med vid tiden för skjutningen, är de del av ett nätverk?

– De pratade ju under kvällen med folk som har betydelse där ute, men hur de individerna har kopplingar till nätverk eller inte vill jag inte uttala mig om.

I området finns kameraövervakning, och Erik Nord hoppas nu att hela eller delar av händelseförloppet kan ha fångats på bild.

– Vi har ju kameror där, och det har man suttit och gått igenom under dagen. Arbetat kan mycket väl vara klart, men ännu har vi inga nya uppgifter att gå ut med.

Jobbat på Hisingen ett år

Enligt Erik Nord hade 33-åringen blivit färdig polisassisten förra året och jobbat på Hisingen sedan dess, efter att ha haft aspirantutbildning på annan plats.

Gängkriget i Biskopsgården har beskrivits som ett av de längsta och blodigaste i Sverige. Det handlar framförallt om två nätverk, det södra och det norra, som strider om makt, mark och narkotikahandel.

Runt 175 yrkeskriminella tros verka där på en relativt liten yta. Skottlossningar är vanliga. Senast i juni sköts en man i benet. En av de mest kända skjutningarna i området var den 2015 på Vår krog & bar där flera personer skadades och två personer dog när gärningsmän öppnade eld.

Boende i Biskopsgården lämnar blommor till poliserna som spärrat av avfarten till området.

Detta vet vi just nu om polisskjutningen i Göteborg

Offret: En 33-åring man, relativt ny i yrket. Var i Biskopsgården med en kollega för vanligt arbete, inte i någon särskild insats.

Motivet: Det är oklart om polisen var måltavla eller inte, inget är känt om ett eventuellt motiv. Men enligt polisen finns det fler än en målsägande i ärendet.

Gärningspersonen: En 17-åring är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Han greps i Biskopsgården och ”finns i konfliktmiljön” där, enligt polisen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Teodor Smedius:

    – Jag kan också tillägga att det är omöjligt att känna glädje en dag som denna men det är en viss tillfredställelse i att vi lyckats komma så här långt. Att vi har en misstänkt för mordet på vår vän och kollega. Vi får aldrig honom tillbaka, men det minsta vi kan göra är att göra allt vi kan för att gå i mål i den här utredningen.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Det som är viktigt nu är också att medborgare och allmänheten där ute fortsätter ringa in och hjälpa oss. Vi har haft ett fokus på jakten men det stora arbetet kvarstår, att få en riktigt tydlig bild vad som hänt där. Vi är inte klara med arbetet.

    Kan ni berätta hur det känns efter det intensiva arbetet?

    – Det känns bra. Det är den målsättningen vi har haft ända sedan 22.30, att gripa gärningsman. Och det är det som utredningen får utvisa nu, om vi är helt rätt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Hur många personer handlar det om? Hur många övriga målsäganden?

    Anna Bergkvist:

    – Vi har en numerär som är, idag, tror jag att det är tre stycken till som är uppsatta som målsägande. Men det är också på en plats där det fanns ett flertal personer. Så det är också det utredningsarbete som får pågå nu och där vi får via förhör ta fram: vilka har befunnit sig i närheten där skotten har avlossats? På det sättet kan man bli målsägande utan att man vet om det.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    Har det gjorts något fynd? Vapen?

    – Det som ligger i vår utredning och eventuella fynd vill jag inte kommentera. Och det är för att vi vill ha informationen så nära oss som möjligt.

  • Gabriella Bergström
    2 juli 2021

    – Jag kan inte berätta vad bevisningen består av. Vi är i ett inledande skede i den här utredningen. Vi vill inte att den ska påverkas av utomstående omständigheter.