Mathilda, 40, hade antikroppar – blev sjuk i corona samma dag

Publicerad 2020-11-25

Mathilda Spetz, 40, blev sjuk i covid-19 i våras och utvecklade antikroppar.

Under höstlovet hade hon fortfarande kvar dem – samma kväll blev hon sjuk i corona för andra gången.

– Många med antikroppar tror att de är immuna, men det verkar inte vara så, säger Mathilda Spetz.

I början av mars började sjuksköterskan Mathilda Spetz, 40, att känna sig sjuk. Hon blev förkyld, fick hosta, huvudvärk och var dålig i magen. Först kände hon sig inte mycket sjukare än vid en vanlig förkylning.

Men efter en vecka blev det värre.

– Plötsligt vaknade jag och hade andningsbesvär, säger Mathilda, som vanligtvis inte har några problem med andningen.

Till slut hade hon så svårt att andas att hon fick åka ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping. Men på sjukhuset tyckte de inte att hon hade några typiska coronasymtom, så hon testades aldrig för en pågående infektion.

Mathilda Spetz, 40, har haft covid-19 två gånger i år. Först i mars sedan i november. 

Mathilda blev frisk efter några veckor, men undrade om det ändå var corona hon hade haft. Hon tog ett antikroppstest via en privat klinik som gav ett tydligt positivt resultat på antikroppar.

– Jag har känt mig rätt lugn med att jag har antikroppar och har jobbat på som vanligt, säger hon.

”Vill varna folk”

Månaderna gick. Under sommaren och tidiga hösten var smittspridningen låg. Så under höstlovet blev Mathildas man plötsligt sjuk. Han förlorade smak- och luktsinne, fick lite feber och hade ont i kroppen.

– Min man blir sällan sjuk. Men den här gången blev det bara värre och värre med symtomen. När han varit sjuk i två dagar bestämde jag mig för att gå och se om jag fortfarande hade antikroppar, säger Mathilda.

Det hade hon, och på kliniken konstaterade man att det återigen gav ett tydligt utslag, sju månader efter att hon testade sig första gången.

”Många som haft corona tror ju att de är immuna och inte kan få det igen, särskilt om man har antikroppar. Jag vill varna folk att vara försiktiga”, säger Mathilda Spetz.

Men redan samma kväll började även Mathilda att må dåligt. Hon fick feber, vad hon beskriver som en fruktansvärd huvudvärk, blev illamående och drabbades av nackstelhet.

– Efter det blev jag hostig, förkyld, fick smak- och luktbortfall och blev väldigt trött. Jag blev betydligt sjukare den här gången, men utan andningsbesvär.

Den här gången testade hon sig för pågående infektion och fick det bekräftat: det var covid-19. Att hon blivit återinfekterad trots att hon har antikroppar tycker hon är oroande.

– Många som haft corona tror ju att de är immuna och inte kan få det igen, särskilt om man har antikroppar. Jag vill varna folk att vara försiktiga.

150 fall i Sverige undersöks

Enligt kliniken som gjorde Mathildas test har de hittills inga fall där test visat falskt positiva resultat vare sig på pågående infektion eller för antikroppar. Testen gav också tydliga utslag alla gånger hon testade sig.

Det finns numera flera bekräftade fall där personer blivit sjuka en andra gång i covid-19. Folkhälsomyndigheten undersöker just nu 150 svenska misstänkta fall av återinfektioner, enligt DN. Marcus Buggert, immunitetsforskare på Karolinska institutet, säger att Mathildas fall är ovanligt.

– Det låter som att hon haft klassiska symtom på corona och att hon nog har haft det två gånger. Det sker ibland, men det är ganska ovanligt. Men det kommer kanske att ske mer och mer ju längre vi kommer in i pandemin, säger han.

En möjlig förklaring till att Mathilda blivit sjuk trots antikroppar skulle kunna vara att nivåerna inte var tillräckligt höga för att bekämpa en ny infektion.

– Grejen med immunitet är att det inte är svart eller vitt. De antikroppar som finns i näsa och saliv som ska skydda mot en ny infektion kan skydda till viss del, men om man får en tillräckligt hög dos av viruset så kanske de inte klarar av det.

– Men många gånger hjälper de till och ser till att infektionen inte blir lika svår, säger Marcus Buggert, som säger att Mathildas fall är ovanligt eftersom hon fick kraftiga symtom även andra gången.

”Viktigt med vaccin”

Det allra vanligaste är trots allt att man utvecklar en immunitet under en viss tid, studier antyder att många har ett skydd i ungefär åtta månader efter en infektion. Men Marcus Buggert tror inte att samhället kommer att kunna nå en flockimmunitet bara av att folk blir smittade på naturlig väg.

– Man måste ha en flockimmunitet på 50 procent, det är svårt att se att vi kommer att komma upp i de nivåerna och få ett kraftfullt skydd. Det är därför det är så viktigt med ett vaccin, säger Marcus Buggert.

Marcus Buggert, immunitetsforskare på Karolinska institutet.

Han fortsätter:

– Jag tror att infektionen kommer att leva kvar, men om 70 procent av befolkningen tar vaccinet så tror jag att vi kommer att kunna nå en slags flockimmunitet.

Så vad kan man dra för slutsatser om man får ett positivt antikroppstest?

– De flesta tror att man har en sköld omkring sig som viruset studsar på, men så är det inte. Även om man har antikroppar och kan ha ett visst skydd så ska man hålla på fysisk distansering, restriktioner och träffa så få som möjligt. Smittan kan ju spridas vidare genom att man har tagit i något som haft virus på sig.

Går det att krama sina far- och morföräldrar i jul ändå?

– Om man har varit isolerad innan och hållit på riktlinjer före jul då bör det gå bra med en kram, säger Marcus Buggert.

 

PODD De vanligaste frågorna om corona

Aftonbladet Daily pratar med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen