Längre väntetider på Akademiska sjukhuset under pandemin

Publicerad 2021-02-10

Över 3 600 personer hade väntat i mer än tre månader på vård på Akademiska sjukhuset i början av januari.

Det är 44 procent fler än vid samma tidpunkt för ett år sen.

– Klart att det varit besvärligt för våra patienter, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.

Flera sjukhus har tvingats skjuta upp ordinarie vård och icke-akuta operationer för att ta hand om covidpatienter under det senaste året. Bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där väntade 6 087 vuxna på vård vecka 1, vilket är 564 personer fler än vid samma tidpunkt förra året, enligt statistik från sjukhuset som Aftonbladet tagit del av.

Men det är inte antalet som bekymrar sjukhusets chefsläkare Johan Lugnegård i första hand.

– Vi har en ökad kö helt klart, men framför allt har vi patienter som får vänta längre, säger han.

Thoraxkirurgin och anestesin särskilt drabbad

I början av året hade 3 643 personer stått i kö i över 90 dagar för vård på Akademiska, vilket är 1 115 personer fler än i fjol.

– Det hänger så klart ihop med covidsituationen. Den har medfört att vi vårdat en stor del covidpatienter där vi normalt vårdar andra patienter. Vi har också behövt ställa om en stor del av vår intensivvård och vår operativa kapacitet till att ta hand om covidpatienter, säger Lugnegård.

Det märks framför allt inom thoraxkirurgin och anestesin, där vårdkön nästan fördubblats. I januari väntade 159 personer på vård, varav 39 väntat i över 90 dagar. I fjol väntade 90 personer på vård, varav 8 väntat i 90 dagar. En ökning som framför allt beror på att patienter inom thoraxkirurgin och anestesin tävlat med covidpatienterna om intensivvårdsplatser, enligt Lugnegård.

Men även inom övrig vård så har kön ökat något. Förutom till kvinnosjukvården och för behandlingar av öron-, näsa- och halssjukdomar, vilket till stor del beror på att privata vårdgivare har hand om dem patienterna, på uppdrag av Akademiska sjukhuset. Framöver kommer sjukhuset också att ta hjälpa privata vårdgivare som kan utföra ortopediska operationer.

– Där har vi byggt upp en kö som vi inte kommer att klara av själv, säger Lugnegård.

”Kommer ligga kvar som ett bekymmer”

Just nu vårdar sjukhuset omkring 50–60 coronapatienter, vilket är betydligt färre än vid årsskiftet. Det gör att sjukhuset inte längre behöver låna in personal från regionen från och med nästa vecka och inom några veckor så hoppas Lugnegård även att sjukhuset är uppe på normal kapacitet. Nu är sjukhuset uppe på 90 procent vad gäller olika kirurgiska ingrepp.

– Det här kommer att ligga kvar som ett bekymmer, men med tanke på vilken omställning sjukvården har gjort under 2020 så kan man ändå tycka att det är ett rätt bra betyg att vi inte har fler antal väntande, även om man får vänta längre.

– Jag tycker att vi, trots våra resursproblem, har kunnat upprätthålla en ganska bra kapacitet under pandemin. Men det är klart att när vi har hållit på i nästan ett år så får det så klart påverkan. Även vård som man anser kan anstå, som till exempel höftproteser, blir väldigt besvärlig om man skjuter på den för länge. Så det är klart att det varit besvärligt för våra patienter.