Esbjörns ombud anmäler Ebba Busch för grovt förtal

Uppdaterad 2021-02-24 | Publicerad 2021-02-23

Den infekterade hustvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn, 81, har blivit mycket uppmärksammad.

Nyligen skrev KD-ledaren ett inlägg på Facebook där hon gav sin syn på bråket.

Nu anmäler Esbjörns ombud Ebba Busch för grovt förtal.

Ebba Busch publicerade förra veckan ett långt inlägg på Facebook om hustvisten mellan henne och Esbjörn, 81. Där gick hon till hårt angrepp mot Esbjörns juridiska ombud och ifrågasatte om han verkligen företrädde Esbjörns vilja.

Ebba Busch kritiserade även Dagens Nyheter för att ha publicerat drönarbilder på huset – något som hon menar är att behandla hennes och hennes familjs säkerhet vårdslöst.

Hon anklagade honom även för att ha begått brott.

Nu anmäler Esbjörns juridiska ombud Ebba Busch för grovt förtal.

Ombudet, Johann Binninge, hänvisar kommentarer till sin advokat Fredric Wikman. Han säger till Aftonbladet att en anmälan kommer att skickas in till Särskilda åklagarkammaren, som handlägger brottsmisstankar där riksdagsledamöter är inblandade.

– Jag håller på och tittar igenom det nu, du får återkomma i eftermiddag, säger Wikman.

Ebba Buschs Facebook-inlägg kommenterades tidigare i dag av juridikprofessorn Mårten Schultz i SvD:

“I teknisk mening utgör inlägget förtal – och rättsordningen ser ofta strängt på uppgifter, sanna eller falska, om tidigare brottslighet”, skrev han.

Tillgång till utredningar

Nyligen avslöjade Aftonbladet att Ebba Busch krävt att få tillgång till Esbjörns psykologiska utredningar, som lagts fram av Esbjörns juridiska ombud som ett bevis på att 81-åringen inte till fullo förstod husaffären.

KD-ledaren har även anlitat två experter i tvisten, vilka ifrågasätter bilden av att Esbjörn inte skulle ha förstått innebörden av husförsäljningen.

Båda experterna drar slutsatsen att utredningen av Esbjörn har skett ”huvudsakligen för användande för ett juridiskt ändamål”.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge. Han har avböjt att kommentera med motiveringen att han inte har kunskap att bedöma experternas uttalande. Däremot kommer han att gå igenom det med psykologen som har gjort utredningen om Esbjörn.

Aftonbladet har sökt Ebba Busch för en kommentar. Hennes presstab ber att få återkomma.

 

PODD Ebba Busch och husaffären

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, och Olof Svensson, reporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen