Ordkrig mellan Löfven och Kristersson om migrationsfrågan

”Det är inte sant”

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2021-05-02

När migrationsfrågan debatteras hamnar S–ledaren och M–ledaren snabbt i ett ordkrig.

Ulf Kristersson säger att Sverige tar emot tio gånger så många invandrare som övriga nordiska länder.

– Det är inte sant, säger Stefan Löfven.

När migrationsfrågan debatteras hamnar S–ledaren och M–ledaren snabbt i ett ordkrig.

Ulf Kristersson säger att Sverige tar emot tio gånger så många invandrare som övriga nordiska länder.

– I det läget vill ni göra det ännu lättare att ta emot människor utan asylskäl. Humanitet handlar om hur det går för de som kommer hit, säger Kristersson.

Han säger att Stefan Löfven och regeringen gör ett allvarligt misstag med dagens migrationspolitik.

Statsministern svarar kort.

– Det är inte sant, säger Stefan Löfven.

Lööf: ”Handlar inte om att hela tjocka släkten ska få komma hit”.

När den nya humanitära skyddsgrunden debatteras får Ebba Busch frågan om hon tycker att personer som bott flera år i Sverige inte borde få stanna.

– Grunden måste handla om att man ska hjälpa människor på flykt och i stor nöd. Jag menar att vi i Sverige inte gör det. Vi har haft en migrationspolitik som inte hjälper de mest utsatta. Det är inte omöjligt att det finns en ventil för särskilt utsatta, vi bör uppvärdera medborgarskap och vissa omständigheter ska göra att man får stanna även om man inte har skyddsskäl, säger Busch.

Annie Lööf får frågan om det inte är rimligt att personer återvänder till sina hemländer om skyddsstatusen för personen förändras.

– Man ska begränsa utsatta människors möjlighet att söka skydd i Sverige. Det handlar inte om att hela tjocka släkten ska få komma hit. Det handlar om hbtq-personer och familjeåterförening. Man ska få prövas för att få stanna, det tycker jag är ansvar kombinerat med medmänsklighet, säger Lööf.

När Nyamko Sabuni får frågan om hur hon ställer sig till Sverigedemokraternas invandringspolitik får hon snabbt en känga från Märta Stenevi.

– Du pratar om hur vi ska integrera, Nyamko, inget kommer underlätta för integrationen att sparka ut människor som redan är här, säger Stenevi.

Sabunis svar är att hon lagt fram sin politik, en politik som Liberalerna står för och nu fått stöd för det.

– Jag samarbetar med dig men jag gick inte till val på att genomdriva din politik.

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i duell i SVT.

”Glad att Åkesson stödjer min politik”

Migrationsdebatten inleddes med en duell mellan Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson, som alltså tidigare idag ställt sig bakom samma migrationsförslag.

– Jag är glad att Jimmie Åkesson stödjer min politik, men vad han vill göra i övrigt kan ju bara han svara för, säger Sabuni.

– Vi kommer se till att lagen har fokus på de med asylskäl och att de med synnerligen ömmande skäl ska kunna stanna. Men det här förslaget ska gå att kombinera med en ansvarsfull integrationspolitik, fortsätter hon.

Jimmie Åkesson tycker att vi kan slå oss lite för bröstet som lagt fram ett förslag som är ”lite mindre dåligt än regeringens förslag”.

– Men jag är fortfarande inte nöjd, säger han.

– Du kan idag se ett visst samband mellan splittringen och invandringen, det är bra. Men du är inte hemma, säger Åkesson till Sabuni.

L–ledaren svarar med att hon vill göra skillnad för människor i deras vardag.

– Jag ser inte vad du har att erbjuda förutom intolerans med de människor du inte kan identifiera dig med, säger Sabuni.