Adriatik Hadri, 37, mördade sina föräldrar – döms till livstids fängelse

Försökte leja torpeder att mörda familjen

Uppdaterad 2021-03-28 | Publicerad 2021-03-27

Adriatik Hadri, 37, sköt kallblodigt sina föräldrar i huvudet precis när de kommit hem från sin jul- och nyårsresa till Stockholm.

På måndagen dömdes han till livstids fängelse för dubbelmorden av Stockholms tingsrätt.

– Morden har karaktären av rena avrättningar, säger rådmannen Tomas Zander i ett uttalande.

Den var den 22 januari 2020 som två svenska medborgare, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 55-årsåldern, hittades skjutna i huvudet med varsitt skott i sin bostad i staden Prizren i sydvästra Kosovo.

Paret hade två dagar tidigare återkommit till huset i Kosovo, där även deras 37-årige son Adriatik Hadri bodde, efter att ha firat jul och nyår i Sverige tillsammans med sina två andra barn.

Bröt upp kassaskåpet

Sonen, som även han är svensk medborgare, hade stannat kvar i Kosovo. När föräldrarna kom hem från Sverige befann han sig i bostaden – och sköt ihjäl dem.

Mordvapnet hade sonen fått tag på genom att bryta sig in i föräldrarnas kassaskåp.

Enligt förundersökningen flydde Adriatik Hadri efter morden till Istanbul i Turkiet där han genomförde en hårtransplantation.

Efter en tids rundresande kom han till Sverige den 14 februari 2020, och greps i början på mars samma år.

Han har sedan dess suttit frihetsberövad, misstänkt för morden på föräldrarna.

Skulle leja torpeder

Bevisen mot honom, som består av ett omfattande material från hans mobiltelefon och dator, visar att Adriatik först försökt att leja torpeder för att döda både sina föräldrar och syskon, innan han själv begick morden på föräldrarna.

Adriatik ska enligt förundersökningen ha ”drivits av ett hämndbegär i förhållande till sin familj och att han har velat komma över familjens tillgångar efter deras död”.

På måndagen dömdes Hadri av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för morden, och han ska även betala skadestånd till sina två syskon.

”Rena avrättningar”

Enligt tingsrätten begick han gärningarna med uppsåt och tros ha planerat morden sedan hösten 2019.

Adriatik Hadri själv nekar till brott.

– Morden har karaktären av rena avrättningar och har utförts för ekonomisk vinning mot två närstående i deras hem. Det gör att de är att anse som särskilt hänsynslösa, säger rådmannen Tomas Zander i ett uttalande.

Aftonbladet har varit i kontakt med anhöriga som via sitt ombud avböjer att kommentera domen.

Följ ämnen i artikeln