Fågelinfluensa i Mönsterås – höns slaktas

Av: 

TT

Publicerad:
Ytterligare ett utbrott av fågelinfluensa har konstaterats i Sverige. Arkivbild.
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT
Ytterligare ett utbrott av fågelinfluensa har konstaterats i Sverige. Arkivbild.

NYHETER

Den mycket smittsamma fågelinfluensan i Sverige sprider sig. Nu har viruset konstaterats utanför Skåne för första gången under influensasäsongen. Upptäckten har gjorts på en stor värphönsanläggning i Kalmar län.

Gården, enligt P4 Kalmar i Mönsterås kommun, har nu spärrats av med en skyddszon på tio kilometer omkring sig. Höns har börjat slaktas, enligt Jordbruksverket.

Gården är den femte som drabbas denna säsong, alla tidigare fall har konstaterats i Skåne. Övriga Europa har också drabbats hårt, däribland Frankrike och Nederländerna.

"Det verkar vara ett väldigt aggressivt virus med hög dödlighet denna influensasäsong", säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Inom restriktionsområdena på gårdarna i södra Sverige råder skyddsnivå 3, vilket innebär skärpta krav på att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. För övriga Sverige gäller skyddsnivå 2.

Viruset är mycket smittsamt bland fåglar, men för människor i allmänheten bedöms smittorisken vara i stort sett obefintlig.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN