Forskare: Går inte att vara "fet men fit"

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-01-24

Även om du är fysiskt aktiv är fetman farlig.

Även om du håller i gång och tränar regelbundet är fetman farlig för hjärtat. Det konstaterar spanska forskare efter att ha analyserat data från fler än en halv miljon kvinnor och män.

Att fetma och övervikt är dåligt för hjärtat är allmänt känt. Mängden kolesterol i blodet är ofta förhöjd, risken för högt blodtryck och diabetes likaså, något som ökar risken för både hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Men hur är det för feta personer som är fysiskt aktiva? Det finns studier som tyder på att fysisk aktivitet kan kompensera för den negativa hjärtpåverkan som fetman innebär, något som avspeglas i begrepp som "fet, men i form" (fat but fit).

– Detta har resulterat i lite motstridiga förslag avseende riktlinjer, där vissa har velat prioritera fysisk aktivitet framför viktnedgång, säger Alejandro Lucia, forskare vid Universidad Europea de Madrid, till den europeiska hjärtläkarföreningen European Society of Cardiology (ESC).

Ju mer, desto bättre

För att ta reda på mer har han och hans kollegor analyserat data från 527 662 arbetande vuxna, vars medelålder var 42 år, och där alla hade lämnat hälsouppgifter till ett företag i samband med tecknandet av en arbetsskadeförsäkring.

Runt 41 procent av deltagarna var normalviktiga. Lika många var överviktiga och 18 procent var feta. En klar majoritet av deltagarna - 63,5 procent - betecknades som inaktiva. 12,3 procent bedömdes vara otillräckligt aktiva, medan 24,2 procent var regelbundet aktiva.

Oavsett kroppsmasseindex (BMI) så minskade fysisk aktivitet sannolikheten för diabetes, högt blodtryck samt höga kolesterolnivåer.

– Detta visar att alla, oavsett kroppsvikt, bör vara fysiskt aktiva för att skydda sin hälsa. Ju mer, desto bättre. Att promenera 30 minuter, är bättre än att promenera 15 minuter, och så vidare, säger Alejandro Lucia.

Fetman avgör

Men studien, som publiceras i ESC:s tidskrift European Journal of Preventive Cardiology, visar också att feta och överviktiga personer löper större "hjärtrisk", jämfört med normalviktiga, oavsett aktivitetsnivå.

Exempelvis var högt kolesterol dubbelt så vanligt bland feta, men aktiva, personer, jämfört med inaktiva, men normalviktiga, individer. Sannolikheten för diabetes var fyrfaldigad, medan förekomsten av högt blodtryck var femfaldigad.

Detta, menar forskarna, visar att överflödskilona i sig är avgörande för hur ditt hjärta mår.

– Det går alltså inte att vara "fat but fit", säger Alejandro Lucia, forskare vid Universidad Europea de Madrid.