Vita huset-sändebud portad från justitiedepartementet

Publicerad 2020-12-04

Sprickan mellan Donald Trump och justitieminister William Barr vidgas för varje dag.

Nu avslöjas att ett sändebud från Vita huset har portats från justitiedepartementet.

Kvinnan försökte pressa anställda på känslig information om påstått valfusk, uppger nyhetsbyrån AP.

I tisdags intervjuades William Barr av nyhetsbyrån AP. Då sa han att varken justitiedepartementet eller FBI hittat några bevis för valfusk:

– Till dags dato har vi inte sett något fusk av en omfattning som hade förändrat utgången i valet.

Senare på tisdagen var William Barr i Vita huset för ett sedan tidigare inplanerat möte med stabschefen Mark Meadows.

Donald Trump.

När Donald Trump fick höra att justitieministern var i byggnaden kallade han in honom på sitt rum. Mötet pågick i två och en halv timme och beskrivs av ABC News och CNN som en regelrätt utskällning.

Trump överväger nu att sparka William Barr medan flera av hans rådgivare försöker förmå honom att låta bli, uppgav källor för CNN redan under onsdagen.

William Barr.

På torsdagen fick Trump frågan av reportrar om han fortfarande har förtroende för sin minister.

– Fråga mig om några veckor. De borde undersöka allt det här fusket, sa Trump.

– Han har inte gjort någonting. Han har inte letat efter fusk i Georgia vilket är en besvikelse.

Vita huset-kvinna portad

Under torsdagen kom dessutom uppgifter från AP om att en utsänd tjänsteman från Vita huset har kastats ut från justitiedepartements lokaler.

Kvinnan, Heidi Stirrup, är allierad med Trumps rådgivare Stephen Miller och installerades i tysthet som sändebud för några månader sedan. Enligt AP skulle hon vara Trumps ”ögon och öron” på departementet.

Hon portades någon gång under den senaste tvåveckorsperioden efter att ha försökte få anställda att ge ut känslig information om pågående utredningar, inklusive sådana som rör påstått valfusk, uppger tre källor för AP.

På torsdagen fick Heidi Stirrup ett nytt jobb av Donald Trump. Hon tar nu plats i styrelsen för USA:s flygvapenakademi, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Heidi Stirrup var Trumps ”ögon och öron” på departementet, enligt AP.

Donald Trumps påståenden om att valet var riggat saknar bevis och har inte fått stöd i någon av alla domstolsprocesser han inlett.

Så sent som under natten mot torsdagen nådde attackerna en ny nivå när Trump publicerade en 46 minuter lång video i sociala medier. Den fick omgående varningsflagg av både Twitter och Facebook.