Fyra poliser utreds efter misshandeln i Paris

Av: TT

Publicerad:
Fyra poliser utreds för brotten efter misshandeln av Michel Zecler, som under torsdagen intervjuades utanför sjukhuset där han vårdats. Händelsen har utlöst stora protester i Frankrike.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Fyra poliser utreds för brotten efter misshandeln av Michel Zecler, som under torsdagen intervjuades utanför sjukhuset där han vårdats. Händelsen har utlöst stora protester i Frankrike.

Paris chefsåklagare meddelade på söndagen att han vill åtala alla de fyra poliser som misstänks ha misshandlat en svart musikproducent. Tre av dem ska fortsatt hållas i förvar.

De fyra poliserna anhölls sedan en video släpptes på nätet som visar hur de brutalt misshandlar en svart man, Michel Zecler, i hans musikstudio i Paris. Poliserna anklagas dessutom för att ha använt rasistiska förolämpningar under misshandeln.

När chefsåklagaren på söndagen höll presskonferens informerade han om att han vill åtala alla fyra för inblandningen. Poliserna misstänks för en rad brott som inkluderar både själva misshandeln och att ha ljugit om händelseförloppet innan filmklippet offentliggjordes.

Åklagaren vill att tre av dem som var inblandade misshandeln ska hållas häktade under utredningen, för att förhindra kontakt mellan dem. Den fjärde, som kom till platsen senare och sköt en tårgasgranat, ska stängas av från sin tjänst men försättas på fri fot i väntan på rättegång.

Händelsen har väckt starka reaktioner i Frankrike, där regeringen vill driva igenom en säkerhetslag som befaras göra det olagligt att sprida bilder på poliser i tjänst. Enligt kritiker skulle filmklippet med misshandeln kunna vara olagligt att sprida enligt den nya lagen.

Hundratusentals personer demonstrerade över hela Frankrike under gårdagen för yttrandefrihet och mot polisvåld. Större delen av demonstrationerna var lugna, men våldsamheter utbröt i samband med demonstrationen i Paris, där bland annat en AFP-fotograf fick föras till sjukhus sedan han blivit slagen av fransk polis.

Publicerad: