Rektorn: "Skolhoten är ett hot mot demokratin"

Uppdaterad 2015-10-27 | Publicerad 2015-10-23

Ett 30-tal skolor har hotats, utrymts och vissa av dem även stängts under dagen.

Nu tar Skolverket och polisen ett helhetsgrepp på situationen.

– Det här är förfärligt, säger Ann-Charlotte Robb, rektor på en av de hotade skolorna.

"Guess what I'm back".

Den texten står på affischer tillsammans med en bild på skolmördaren i Trollhättan. Affischer som satts upp på skolor i Göteborg och spritt skräck.

– Jag tycker att det är förfärligt. Detta är ett hot mot demokratin och det är sanslöst det som händer i Sverige just nu, säger Ann-Charlotte Robb, rektor på Grevegårdsskolan i Tynnered.

Efter gårdagens skolattack i Trollhättan har anonyma personer riktat hot mot ett 30-tal skolor i landet. Flera skolor har stängt och andra har utökat bevakningen efter hoten.

"Tar det på allvar"

I Skellefteå stängde både Anderstorpsskolan och Balderskolan efter hot för att "öka känslan av säkerhet och trygghet". Även Grillska gymnasiet i Örebro höll stängt. På Gotland och i Borås valde polisen att öka närvaron vid alla skolor i kommunen.

I Borås har en person hotat ”att göra samma sak som i Trollhättan” under fredagen. Hotet har yttrats i sociala medier och polisen spårade skaparen av en Facebooksida och hämtade en kvinna i 20-årsåldern till förhör.

Kvinnan är hemmahörande i Borås och är misstänkt för olaga hot mot grupp, enligt polisen.

eftermiddagen pistolhotade en maskerad 15-åring barn på en skola i Katrineholm.

– En person ska ha gått med det här pistolliknande föremålet bland ungarna på skolgården, säger Jan Abrahamsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen.

Ingen kom till skada och han kunde anhållas av åklagare, enligt polisen.

Nationella polisen kopplas in

Nu kopplas den Nationella operativa avdelningen på polisen in i skolhoten.

– Vi tar det alltid på allvar i början, men sedan tittar vi enskilt på varje hot. Då gör vi en värdering om det är seriöst och om man behöver vidta vidare åtgärder, säger Martin Lundin på polisens nationella operativa avdelning.

Med åtgärder menar han trygghetsskapande åtgärder, att polisen finns på plats för att lugna och att undersöka om polisen behöver ta vidare åtgärder.

Enligt Martin Lundin kan detta leda till att säkerhetsarbetet måste ökas.

– I början brukar det fokuseras på att ha en bevakning, låsa skolan och ha larmsystem. Men det här är en stor samhällsfråga. Det handlar om att uppmärksamma och ta hand om de som mår psykiskt dåligt, säger han.

Skolor känner oro

Skolverket har konstaterat våldsdådet på skolan i Trollhättan som en ytterst ovanlig händelse.

Men trots det känner många kommuner och rektorer på skolor stor oro.

– Det här kommer inte bara påverka vår verksamhet, utan skolor i Sverige i överlag. Det blir en förändring i det öppna samhället som vi levt i, säger Ann-Charlotte Robb.

Under förmiddagen, när hot riktades mot Grevegårdsskolan, fanns inga väktare eller poliser som kunde skickas till skolan. Enligt Ann-Christine Robb befann sig "alla väktare i Trollhättan eller på de brinnande asylboendena".

I samband med hotet mot Grevegårdsskolan ringde hon personligen och skickade ut personliga sms till alla föräldrar.

– För att ha ett öppet samhälle så krävs resurser, men också empati och förståelse så att vi inte låter dessa mörka krafter vinna över oss, säger hon.

Följ ämnen i artikeln