Lavin, 20, dog när han försökte skydda barnen

Publicerad 2015-10-23

Nu hyllas den 20-årige elevassistenten ”Han är en hjälte”

Ahmed Hassan, 15, och Lavin Eskandar, 20, föll offer för mördaren på skolan Kronan i Trollhättan. 

Elevassistenten Lavin offrade sig själv för att rädda barnen, och ­hyllas för sitt agerande.

Maskerad och beväpnad med en svärd och en lång kniv misstänks Anton Lundin Pettersson, 21, ha dödat två och skadat två på skolan Kronan i Troll­hättan.

Offren kunde sannolikt ha blivit fler – men polisen ingrep snabbt och bara ­minuter efter larmet sköt de gärnings­mannen inne på skolan.

Nu framkommer det även att en av de mördade – 20-årige Lavin Eskandar som arbetade som elevassistent – gjorde ett utfall mot svärdmannen för att skydda barnen på skolan.

– Han hoppade på gärningsmannen och försökte skydda barnen. Han dog på samma sätt som han var som person, osjälvisk. Han var en hjälte, säger Leith, 22, som är Lavins storebror.

Han har inte sovit alls under natten till fredag. Rösten brister då och då när han berättar om sin lillebror. Familjen är samlad och sörjer.

– Våra föräldrar är med mig. Just nu vill vi bara vara tillsammans och inte träffa någon, säger Leith.

Älskade att göra film

Lavin Eskandar var uppvuxen i Trollhättan och bodde ett stenkast från skolan Kronan. Familjen beskriver honom som en glad person, med nära till skratt. Han jobbade tillsammans med sin storebror med att göra musikfilmer.

– Han älskade att skriva låtar, manus och göra filmer. Han är känd i musikvärlden och flera artister har hört av sig och vill hedra honom, säger Leith.

Under hösten hade Lavin också jobbat på skolan. Men det var inte bara ett extrajobb.

– Han tyckte verkligen om att vara med barnen. Han ville alltid hjälpa nyanlända ungdomar, säger Leith.

”Var enkla utvägen”

Den 21-årige gärningsmannen Anton Lundin Pettersson dog på torsdagseftermiddagen på sjukhuset av skadan han fick när polisen sköt honom­ inne i skolans lokaler.

– Jag hoppades att han skulle överleva så att han skulle få leva med vad han gjort i resten av sitt liv. Det låter hemskt, men det känns som att döden var den ­enkla utvägen för honom. Nu ­behöver han inte lida och det känns så orättvist, säger en annan släkting till Lavin, som vill vara anonym.

För Lavins storebror Leith känns livet nu tomt.

– Vi hade många planer ihop, han och jag. Nu får jag väl försöka genomföra dem själv. För hans skull.

Ahmeds mamma: Jag är så ledsen

Även skoleleven Ahmed Hassan föll offer för gärningsmannen. Enligt folkbokföringen var Ahmed 17 år, men familjen säger att det blev fel i registreringen när de kom till Sverige från Somalia, och att Ahmed var född år 2000 och bara var 15 år. Han gick i nian på Kronan.

Hans mamma Kiin Mohamed Ali berättar att familjen har samlats och sörjer.

– Hans syskon, hans pappa och jag – vi älskade honom så mycket. Han var en snäll pojke. Jag är så ledsen och orolig, säger hon.

Ahmed gillade att spela fotboll.

– Vi brukade leka och prata med varandra, göra sånt som syskon gör, säger hans syster Iqra.

Ahmed ville läsa teknik på gymnasiet, och såg med tillförsikt på framtiden.

– Han sa till mig att han ville vara färdig med skolan nu, så han fick läsa på gymnasiet och sedan börja jobba, säger han syster.